Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripna plommontomater

Hej

Jag slängde i några kärnor från plommontomater, cocktail- och/eller körsbärstomater och vips var de över metern höga!

Nu har själva tomaterna växt fram, men plommontomaterna har blivit angripna av något svart som verkar gå inåt och i värsta fall är själva tomaten borta och bara fluset kvar (det där bladiga runt blomman, som sen blir tomat).

Har byggt en smal/grund, bred och hög plantlåda, som jag täckt med markväv/plantväv (eller vad det nu heter), som jag "ställt" i en balkonglåda vars botten är täckt med lecakulor (inbillar mig att det bevarar jorden fuktig längre). Blandat olika jordlager (i botten plantjord, sedan kogödsel och plantjord blandat, och överst plantjord) och försöker att vattna morgon och kväll, då jag märkt att annars slokar plantorna i den starka solen (glömde skriva att jag gör detta på min balkong). Gott om jord och rotutrymme har jag dock i år. Som ni nog förstår är jag en glad amatör som inte har en aning om något, men gärna provar.

Plockat bort grönaktiga larver ibland, men får för mig att det inte är de som är orsaken till det svarta på själva tomaten. Tyvärr är min kamera gammal och dålig, men jag hoppas ni ser tillräckligt!?

Tack på förhand

/Sara

Odla svarar:

Det är inte helt lätt att se på bilden, men det är inte ovanligt att det händer sådana saker med tomater.

Det som brukar vara en av orsakerna är mycket grön växtmassa och inte så bra ventilation, och då ser det ut som att tomaten blir svart och ruttnar från en av ändarna. Vad man kan göra är att försöka skära bort en del av växtens grenar så att frukterna får mera ljus och luft. Det kan också vara så att plantan behöver mera näring, för det går ganska fort att den förbrukar den första näringen som finns i den ursprungliga jorden, för man vattnar ju tomatplantorna ofta.

Så mera näring och ventilation samt om den har många blommor som plommontomaterna får, så gallra bort några för de orkar inte med alla blommor och då tar det längre tid för tomaterna att mogna, och de blir lättare angripna av svamp eller röta.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB