Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripna lökväxter och grönsaker

Hej Göran!
Har en trädgård utanför Kopparberg i Västmanland. Så gott som allt växer förträffligt bra (perenner, rosor, dahlior, ettåriga blommor, kryddväxter mm). Det enda jag misslyckas med är lökväxter (tulpaner mm) samt morot, rädisa och potatis dvs. allt som växer under jord. De blir alltid angripna av larver (endera illgröna ca 1½-2cm långa rätt mjuka och relativt tjocka. Eller en smalare variant, något kortare med hårdare "skal" i brun-orange ton. De finns i jorden eller angriper själva lökarna som då oftast mjuknar och senare ruttnar. Påsklilja, narciss och krokus går däremot bra. Hur skall jag göra för att bli av med dem?

Tomten är från början en skogstomt på ca 2000km2 som gjorts om till trädgård. Tomten ligger isolerat ca 150 m från en sjö. De flesta rabatterna eller landen består av dränerad mark omgärdade av stockar (telefonstolpar) eller i vissa fall sten. Jorden var från början köpt på säck förutom ett lass matjord som kom med lastbil och var tagen i skogen enligt säljaren. Jag har ett djup på ca 60 cm. Jag odlar med blåkorn. Vattnar regelbundet. Marken i övrigt består av rödgul sand.

Tack på förhand för hjälpen.
Vänliga hälsningar Michael.

Odla svarar:

De gröna är trädgårsflylarver och får plockas bort då man upptäcker gnagen som är ovan jord. De är svåra att upptäcka på grund av skyddsfärgen men man får inte ge upp förrän man hittat den skyldige. På så sätt bryter man deras livscykel så att det inte blir en ny generation. Den gula hårda kamraten är knäpparlarv som jobbar under jord. Man kan fånga dem genom att lägga ut halva potatisar på jorden med snittsidan nedåt. Då kryper de in i potatisen där de kan infångas och avlivas.

Göran

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB