Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripna björnbär

Hej

Har 2 st björnbär mot väster som klättrar mot en vägg. Fick mycket bär i år men de ville inte mogna, utan de blev röda till början till svarta och så torkar och skrynklas de, de förblir hårda och ruttnar. Går inte att plocka eller äta dem. Bladen verkar fina och det är massor av nya skott detta året som ska bära frukt nästa år. Den växer mycket bra annars. Har fått mycket sol största delen av dagen.

Den ena är 2 år gammal och heter 'Navaho', är en buske, den andra är vanlig taggfri björnbär. Har även automatisk bevattning.

Vad är det för fel och sjukdom? Vill så gärna kunna äta bären nästa år. Har klippt bort alla förra årets grenar som har burit frukt. Nu är det massor av detta årets skott som ser friska ut. Finns det något jag kan göra så att de inte drabbas av detta nästa sommar?

Livia

Vore mycket tacksam för rådgivning och svar.

Vänliga hälsningar

Livia Taninger

Odla svarar:

Utan att björnbärsbusken är det svårt att gissa, men jag misstänker att det kan vara björnbärsgallkvalster. De övervintrar i årskottens knoppar och kryper in i blommorna under blomningen. Tyvärr är de mycket små och svårbekämpade, på friland är det svårt att använda rovkvalster till dem, i växthus och tunnlar hade det kunnat fungera.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB