Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripet olivträd

Hej

I våras köpte jag ett olivträd som stått ute på en delvis inglasad balkong hela sommaren. Det har sett ut att må bra och står fortfarande ute (har hört att det klarar sig tills det börjar krypa under ner till några minusgrader) och står i frosttålig kruka

Förra veckan såg jag något svart på en del av bladen, så jag skyndade mig att plocka bort de jag såg (se några på bifogad bild). Nu undrar jag: vad har hänt? Och hur stoppar jag det så inte hela plantan blir angripen?

Jag bor i lägenhet så vinterförvaringen kommer bli allt annat än ideal. Är det något jag bör tänka på nu om plantan är försvagad av angreppen?

/Linn

Odla svarar:

Hej

Om ditt olivträd står ute nu när det är väldigt fuktigt kan jag tänka mig att det är sotsvampar som har angripit det. Spruta olivträdet med Atamon-vatten (1 matsked flytande Atamon i 1 liter vatten) och torka sedan av "sotet" i görligaste mån. Plocka bort de värst angripna bladen.

Ta in ditt olivträd i till exempel trapphuset, där brukar det vara idealiskt svalt och ljust om det finns ett stort fönster, kanske på din egen avsats så att du lätt kan sköta olivträdet och ha lite uppsikt över det. Annars kanske någon kompis eller släkting kan inhysa ditt olivträd i ett ljust förråd, sommarstuga eller dylikt som håller nollan eller strax över?

I ett boningsrum kan det däremot bli för torr luft och för varmt för olivträdet.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB