Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripet äppelträd

Hejsan

I början av sommaren, jag tror det var runt midsommar, såg jag hur en bit bark började släppa från vårt äppelträd. Sedan har allt gått rasande fort. När jag i går kikade under en barkbit som fortfarande satt kvar fanns där insekter och larver, insekterna påminde om tvestjärtar, fast lite större. Nu är stammen ringbarkad och jag förstår att trädet är dödsdömt. Men vad har hänt?

Jag vet inte om jag vågar köpa ett nytt äppelträd och plantera det på samma ställe. Jag bor i Linköping och trädet är 11 år.

Tacksam för råd och tips.

/Gunnar

Odla svarar:

Hej

Det ser illa ut, du kommer att förlora äppelträdet om skadan går runtom. Kan äppelträdet ha angripits av honungsskivling? Kolla om du under barken kan se mörkbruna trådar, det vill säga svampens mycel. Det dödar vanligen trädet och det finns inte mycket man kan göra för att förhindra det.

En annan möjlighet är fruktträdskräfta, Nectria galligena, Det är en svamp som angriper stam och grenar. Det börjar med att barken får mörka partier, dessa sjunker in och spricker. Små röda vårtlika fruktkroppar som sprider sporer syns på våren.

Djuren kanske inte alls har med själva skadan att göra från början, utan de bara har flyttat in i det redan skadade äppelträdet.

Alltså, ta bort äppelträdet, även rötterna, bränn all material från det och plantera inte något träd i närheten på flera år.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB