Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripen tuja

Hej

I vår trädgård har vi ett antal Thuja occidentalis Smaragd. Nu i sommar och på hösten har vi fått bruna partier på några av dem. Det ser inte ut att vara ohyra. Kan det vara någon form av mögel? Vår trädgård ligger i norra Värmland, Klarälvsdalen.

Vintertid bor vi i södra Frankrike. Där fick vi för några år sedan mögel på en tuja och den dog. Vi har ytterligare en och den besprutade vi mot mögel trots att det inte syntes något. Den har klarat sig.

Vad är ditt råd?

/Eric

Odla svarar:

Hej

Det låter som om tujorna har drabbats av kvistdöd, en svampsjukdom på just tuja som den heter Kabatina thujaea. Svampen infekterar om det är låg temperatur och fuktigt. Man ska undvika dysbevattning på tujans grenar, man vattnar på marken, och luftighet runt om behövs. Du kan försöka ta bort smittade grenar i görligaste mån. Det finns också svampmedel att köpa.

Det har dock kommit en ny sjukdom som tar på tuja, Phytophthora lateralis, som har förts in i landet med importerade tujaplantor. Det vanligaste är att tujan visar mörka partier en bit in på skottet. Fläckarna blir efterhand mörkare och till slut brunsvarta. Läs mer på SLU:s hemsida.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB