Angripen trädgård

Marianne

På mina pioner såg jag små prickar som utvecklas till hål med lila kant, och sedan vidare vissnar bladen efter att ha bruna skador. Jag har klippt bort många blad där jag sett skadorna.

Nu när jag fått upp ögonen för detta ser jag att detsamma drabbat jordgubbsblad, syrener, kaprifol osv, det mesta i min trädgård. Vad kan det vara? Vad kan jag göra? Jag kan ju inte ta bort alla blad!

Även tidigare i sommar har det mesta angripits av något som gjort hål på blad - chili, tomater etc, också trist, men detta ser annorlunda ut. Undrar förstås över båda företeelserna.

/Marianne

Odla Svarar: 

Pionbladen ska man alltid klippa bort inför vintern, så att inte pionrosten ska övervintra i bladen.

Samma sak gäller jordgubbarna.

Det är faktiskt några olika svampsjukdomar som florerar hos dig. Piongråmögel, jordgubbsgråmögel, syrenbakterios och kaprifolmjöldagg!

När de lövfällande växterna har tappat bladen, är det viktigt att du städar bort bladen noga och bränner/skickar med soporna.

Under sommaren kan det förstås vara olika sorters fjärilslarver, tvestjärtar, löss mm som gör hål på växterna. Ja, du ser att det alltid är liv i en trädgård och olika sorters aktörer går åt våra kära växter! Om man sedan ska bekämpa eller inte beror lite på skadorna.