Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripen rosenhagtorn

Hej

Första sommaren i trädgården. Här finns en deppig rosenhagtorn vars knoppar aldrig slog ut, utan blev torra och bruna. Även löven blir bruna och torra. Jag misstänker att den blivit klippt för våldsamt.

Finns det hopp om nytt liv för trädet? Kan ju också vara någon sjuka, läste om någon rostsjuka som angriper rosenhagtorn, men jag har inte sett några prickar. Kan det i så fall vara skadligt för andra växter i närheten?

Jag bifogar en bild.

/Gunnel

Odla svarar:

Hej

Det låter som hagtornrost, en mycket vanlig åkomma på just hagtorn. Svampen värdväxlar med enar, så ni kanske har enar i närheten? Minst 200 meter till närmaste en borde det vara, helst minst det dubbla egentligen.

Det finns visserligen rostsvampmedel att köpa om du nu vill pröva att spruta på våren från det att bladen på hagtornsträdet spricker. Det är dock inte optimalt så länge det finns enar i närheten, smittan finns ju kvar i området då.

Du får också vara väldigt noga och samla bort alla nerfallna blad från hagtornsträdet och bränna dem, så frågan är om det är lönt att kämpa eller om du hellre vill byta till något annat träd?

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB