Angripen rosenhäck

Ingrid

Hej Sylvia

Jag har en häck, ca 18 plantor, av rosen Maiden´s Blush. Lär vara en parkros? Häcken är flera år gammal, men har varje sommar angripits av bl.a. rost men också mycket annat. Vid denna tiden ser den bedrövlig ut, bladen är bruna, vissna och i princip alla grenar är angripna. Detta börjar ganska snart efter att den börjat blomma. Den får alltid mycket blommor.

Nu börjar det komma lite nya fräscha skott. Jag vill nu ta bort/beskära alla grenar ett par dm över jordytan. Går det att göra? Och när kan jag göra det?

Mycket tacksam för svar!

/Ingrid

Odla Svarar: 

Hej

Det låter som om du har rosrost och kanske även svartfläcksjuka i din rosenhäck, båda är svampsjukdomar. Tyvärr är det svårt att bli av med dessa om man inte odlar rosor som själva är motståndskraftiga mot dessa sjukdomar.

Överdriv inte kvävegödsling eftersom det även gynnar svampen. Samla noga ihop alla blad och växtrester från rosenhäcken varje höst och gräv ner dem. Täck jorden med några centimeter ny jord och sedan sand så att eventuella rester förmultnar snabbare.

Använd eventuellt kemisk bekämpning inför vintervilan (Binab med flera) och svavelbehandling (till exempel Kumulus) under våren så kanske du kan minska angreppet på rosenhäcken.

Med vänlig hälsning Sylvia