Angripen purpurapel

Rune

Hej

För c:a 8 år sedan planterade vi en purpurapel (Malus Eleyi) i vår entréinfart och den har vuxit och sett frisk ut ända tills i år. Bladen har varit stora och lysande på höstarna men i år ser bladen förkrympta och rostiga ut.

Under försommaren i år såg vi att det var något luddigt på bladen som såg ut som finmaskigt nät och sen dess så har trädet inte varit sig likt. Se bif bild som är tagen idag. Idag är trädet c:a 2,5 meter högt.

Tacksam för råd om det går att förebygga så att trädet under nästa säsong inte blir lika eländigt.

Vi bor i Vaxholm.

Hälsningar Rune

Odla Svarar: 

Hej

Jag tror det det är äppelmjöldagg som har drabbat din purpurapel. Det blir en gråvit beläggning på bladen på försommaren, bladen viker eller rullar ihop sig också. Senare blir de oftast bruna och faller av.

Svampen växer in i knopparna på trädet, i ditt fall din purpurapel, och övervintrar som mycel i dem. Sådana knoppar är tunnare än de friska och uppfläkta i topparna. Om det under vintern är kallare än -20 så får man ofta en naturlig gallring av sådana knoppar. Om du klipper, tidigt på våren, bort alla sådana knoppar som är kvar på purpurapeln, så kan angreppen i vart fall reduceras något.

Det finns skorvpreparat som också har effekt på mjöldagg, men främst för yrkesodling av äpple.

Med vänlig hälsning Sylvia