Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripen physalis

Hej

Jag har fått in något i mitt växthus som till att börja med var på min tomatillos, den har jag nu klippt ner och tagit ut då den inte verkade ge någon frukt och var helt angripen av vad det nu är.

Efter att jag rivit ut tomatillosen har jag nu märkt att min physalis har blivit angripen på exakt samma sätt, det var inget alls på physalisen innan jag rev ut tomatillosen men nu ser jag att det sprider sig på alla mina physalisplantor. Inget på gurkan eller tomaten utan enbart på physalisen.

Jag bifogar en bild där jag klippt ihop fyra bilder; på de två översta bilderna har jag tagit kort på ett löv jag hittade i växthuset, det är ljusa grön/gula fläckar och en kristallaktig beläggning jag inte sett tidigare. På den vänstra bilden under så ser man hur det ser ut på mina physalisplantor och på den högra är det två tvestjärtar, det enda kryp förutom flugor jag har sett i växthuset. Kan de vara de som gör detta eller är det något annat? Tycker inte det ser ut som samma typ av skada på bladen som när jag googlat på tvestjärtar som skadedjur.

Mvh Emilie

Odla svarar:

Hej

Physalis kan få många av de sjukdomar och skadedjur som tomat och potatis och deras släktingar som tomatillo drabbas av. Man bör därför undvika att ha dessa grödor för nära varandra. Jag tror här att din physalis har drabbats av någon virus eller kanske av svamp, men känner tyvärr inte igen den enbart med hjälp av bilderna.

Det är inte tvestjärtar eller flugor i sig som orsakar detta men de kan sprida smitta från växt till växt. Så har det kanske gått till hos dig också. Ta bort alla drabbade blad, ta ut physalisen och placera den ute i trädgården, dock inte i närheten av potatis eller dylikt.

Se till att det inte är torrt på jorden, gödsla också varje vecka. Kolla hela tiden att det inte blir fler drabbade blad, ta bort direkt och bränn om det blir så, lägg inget i komposten.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB