Angripen oxelhäck

Elisabeth

Stammarna på min oxelhäck har blivit kapade rakt av, troligen för 10-15 år sedan av föregående ägare. Stammarna är väldigt vackra och grova och växtligheten frisk, ännu så länge. En del stammar är ihåliga och man kan se att dom börjar murkna. Två har förmodligen angripits av någon sorts barkborre, barken lossnar och man kan se "sågspån" nedanför trädet.

Kan jag barka av stammen eller måste jag ta bort dom helt, när ska jag i så fall göra det för att undvika att borren får möjlighet att svärma och flytta till övriga stammar? Jag vill ju så länge som möjligt behålla min vackra häck!

/Elisabeth

Odla Svarar: 

Hej

Jag kan tänka mig att det är lövborre, Xyleborus dispar, som har ställt till problem i din oxelhäck eftersom lövborren uppträder i ett lövträd. Larverna övervintrar som puppor i det gamla, murkna träet så du bör ta bort stammar som uppenbarligen är sjuka och där barken lossnar. Ta gärna även bort roten om du kommer åt, annars fortsätter larverna till nästa träd och nästa.

Det är ju så att även växter blir gamla, så inom några år blir du nog tvungen att förnya oxelhäcken i alla fall. Plantera dock inte nya oxel på stället där det har funnits lövborrar, helst inga lövträd alls.

Med vänlig hälsning Sylvia