Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripen lagerhägg

Hej

För ca 8 år sedan satte vi 2 lagerhägg (har skrivit upp att de hette VasNes, men hittar inga hägg som heter så, så kanske stämmer det ej). De flyttades för ca 5 år sedan och tog sig jättefint på nya stället. De planterades i ett nytt land, med en mur som skydd i bakkant. Växte och blommade bra. Men ganska omgående fick de problem med bladen. Runda hål, eller större partier, som blir bruna. Sedan faller det bruna bort och bladen ser ut som att något har bitit på dem (men det är det alltså inte).

För två år sedan var de så hemska att jag provade klippa ner den ena nästan helt. Den andra nöp jag bort alla blad som jag såg blev dåliga på. Den första tog sig bra igen, men åter samma problem med bladen. Och problemet är året om. Tog bilder idag där det finns flera stadier av förstörelsen på samma blad. Måste jag gräva upp dem och kassera? Finns det annat att göra? I samma land växer t.ex en vidjehortensia och en klematis som inte har fått några bladproblem.

Tacksam för din hjälp!

/Katarina

Odla svarar:

Det ser ut att vara två olika saker som hänt med din lagerhägg: dels är det gnag orsakad av öronvivel, dels är det någon rostsvamp som gjort de bruna kanterna på lagerhäggsbladen. Ta bort sådana blad med bruna fläckar.

Mot öronvivel finns det biologisk bekämpning i form av nematoder, Vine Weevil Killer, finns att köpa på nätet och vissa större Garden Centers. Den går att vattna ut tidigt på säsongen, redan vid en jordtemperatur på +5 grader.

Tänk på att dessa nematoder endast angriper öronvivelns larver. Öronviveln lägger ägg under växten, det här fallet din lagerhägg, från maj så det är en fördel att behandla i tid, men man bör förvissa sig om att man verkligen har öronvivellarver innan man beställer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB