Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angrepp på jord

Hej

Vi är en skolklass i Kungsbacka som har startat ett odlingsprojekt. Några av våra odlingar har drabbats av angrepp. Angreppen kan beskrivas följande: Blomjorden har fått en brun, gul och vitaktig beläggning. Beläggningen har ej drabbat utskott eller själva blomman.

Genom egen sökning via Google har vi fått fram "Torvmögel". Beskrivningen av torvmögel är den beskrivning som stämde mest överens med våra observationer. Vi är dock inte övertygade om att det är just detta som drabbat våra växter. Därför vänder vi oss till dig i hopp om en fullständig och korrekt utvärdering av angreppet.

Vi är hemskt tacksamma för svar! Barnen är förväntansfulla och intresserade av vad som kan ha drabbat deras växter!

Har bifogat en bild.

Vänligen En skolklass i Kungsbacka

Odla svarar:

Hej

Det ser, alldeles riktigt, ut att vara torvmögel. Torvmögel orsakas av svampen Peziza ostragoderma och utvecklas på torvbaserad planteringsjord som kanske har lagrats för länge. Jord är färskvara och ska inte lagras över vintern eller bli för fuktigt, till exempel om det regnar på skadade säckar. Använd alltså inte gammal plantjord till plantuppdragning, det är bättre att skaffa färsk såjord till detta.

I regel orsakar dessa svampar inga skador på själva växter, men om jorden är för blöt, kan det också börja växa slemsvampar på plantorna och kväva dem. Sänk luftfuktigheten runt plantorna. I vissa fall kan kalkning med kalksalpeter motverka sådana här beläggningar.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB