Angrepp på chili- och paprikaplantor

Alice

Igår upptäckte jag angrepp på både mina paprika- och chiliplantor. Det är tätt med små, små knoppar på bladens undersida. Dessa har samma färg som bladen, främst koncentrerade kring nervtrådarna, men finns även på övriga bladet på undersidan. På en del plantor har de nya färska bladen en tendens att dra ihop sig. I ren panik tog jag ut samtliga plantor och duschade dem med såpvatten av gulsåpa. Vad är det för angrepp och vad ska man göra?

Jag har MÅNGA plantor.

/Alice

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr har du nog fått löss på dem. Det har jag förresten också fått.

Spruta lössen med såpsprit: 1 deciliter såpa, några matskedar rödsprit som dock kan kan uteslutas, men gör blandningen effektivare, och 1 liter vatten. Spreja dagligen i minst en vecka. Spreja särskilt under bladen på dina paprika- och chiliplantor, lössen sitter gärna där.

En annan metod är att ta ut alla paprika- och chiliplantorna under en veckas tid. Lössen försvinner, de klarar inte av att komma ut i sol och vind. Om du fortfarande har kalla nätter kan du dock behöva ta in eller täcka paprika- och chiliplantorna under natten. Spola av plantorna med kallt vatten och kläm över lössen, då blir du snabbare av med dem.

Med vänlig hälsning Sylvia