Angrepp av mögel

Julia

Hej Sylvia

Jag hoppas det är ok att ställa två frågor (båda handlar om mögel/svamp).

Jag har för ett tag sen odlat en mangokärna som växer fint och ser väldigt frisk ut. Dock är kärnskalet täckt av mögel, trots att jag TVÅ gånger borstade av den innan den växte. Odla.nu tipsade mig nämligen att göra det.

Ska jag nu ignorera detta eller kommer det skada växten? några tips?

Fråga 2:

Jag har sen ungefär ett år nu haft att göra med någon slags gul-orange mögel/svamp. Jag har ingen aning vad det kan vara för något, det verkar inte ha påverkat mina växter negativt men det känns ändå ofräscht att ha på de växter som senare ska ätas. Har ni någon aning vad det är för något? kan jag bli av med det?

PS.Se bild!

Tacksam för svar.

/Julia

Odla Svarar: 
  1. Kärnskalet brukar gå upp och lossna när fröet har grott och mangoplantan växer och kanske går att pilla ut utan att skada rötterna. Det går att göra i samband med att du planterar om.

  2. Det är mögelsvampar, så kallad torvmögel, som vanligen uppträder om det funnits sporer i jorden. Man bör inte använda plantjord och annan torvbaserad "utejord" till växter inomhus, då sådana jordar inte är pastöriserade. Gamla jordrester kan också ha smittats under lagringen, jord är färskvara och bör inte sparas mer än under en säsong.

Vanligen skadas dock inte växterna, men det är ju inte så trevligt att se på.

Man ska låta jordytan torka upp mellan vattningarna, mögelsvamparna frodas i den ständigt blöta jorden.