Änglatrumpeterna vaknar inte

Lotta

Hej

För 3:e året i rad har jag övervintrat mina änglatrumpeter på samma sätt och utan problem, men i år har bara EN av mina tio vaknat och den enda krukan har bara skickat ut ett par små skott längst nere vid roten. Brukar få skott även på stammen lite överallt, men inte i år.

Brukar, när jag tar fram dem, ge dem lite ljummet vatten och även spreja stammen lite med ljummet vatten för att väcka dem. Brukar då även klippa ner dem lite. De brukar då vissna lite i topparna efter klippningen, men har nu vissnat ganska långt ner i stammen. Vad har hänt i år? Var förra året för kallt? Det var kallt och blåsigt och blommorna kom sent, så jag tvingades ta in dem mitt i praktblomningen då frostnätterna kom tidigt. Då släppte de snabbt alla blommor och knoppar.

Vågar inte ge mer vatten när de inte skjuter skott av rädsla för att de ska ruttna. Stammen är inte hård och grön som den brukar vara, utan mer skrynklig i sitt utseende.

/Lotta

Odla Svarar: 

Hej

Det låter nästan som om dina änglatrumpeter har fått en frostskada. Kan det vara så att änglatrumpeterna frös på hösten innan du hann ta in dem? Frostskadan syns ju inte direkt utan ofta så här på våren när det är dags att ta fram änglatrumpeterna igen.

Så om dina änglatrumpeter inte verkar vakna alls, kan du krafsa lite på stammarna med nageln och kolla om det längst ner finns liv på dem eller om de är bruna rakt igenom. Är de torra och bruna så finns det tyvärr inget att göra.

Med vänlig hälsning Sylvia