Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Angående gran

Hej
Jag gillar verkligen eran sida, hittar ofta tips till min trädgård. Kanon.

Jag har en fråga:
Har en stor ädelgran, kan heta "snabbväxande Kanadensisk ädelgran", enligt försäljaren.

Vi köpte den 1 meter hög 1990. Nu är den ca 10 meter och är jättefin men nu börjar problemen. Den tappar barren, inne i granen börjar det bli bart, ytterst på genarna är den fortfarande "grå/silverfärgad". Har redan krattat ihop 3 st 10 liters hinkar med barr. Det verkar ju som om den är sjuk. Kanske är det dags att ta ner den?

Vore tacksam för ett svar.
mvh Regina i Örebro

Odla Svarar: 

Jag kan tänka mig att den har drabbats av granbarrlus av någon sort. Kolla om ni ser någonting inne i granen på barren, pyttesmå löss? Man kan pröva såpsprit på våren om man orkar spruta en så stor gran.

Men det är klart att granarna tappar barr inuti på grund av att solen inte når ändå in. Men om det däremot börjar bli kala grenar ända till spetsarna, så då är det något problem. Ofta kan man se detta först längst ner, det bli näst intill kala, fula grenar, som man dock kan ta bort. Alltså, man kan stamma upp granen en tid och ha den bland buskar eller höga perenner e.d. så att endast de snygga övre grenarna syns.

Sylvia