Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Amerikanska blåbär - självfertil

Jag har idag köpt en "Vaccinium Corymbosum Goldtraube" (amerikanska blåbär) och det står på prislappen att den är självfertil. Men efter att nu har läst lite om dessa på nätet blir jag väldigt förvirrad. Behöver jag en till planta, skall den i sådana fall vara av en annan sort, för att få blåbär? Jag trodde att "självfertil" betydde att det inte behövdes?

Jättetacksam för svar!
Annelie

Odla Svarar: 

I och för sig kan det bli bär även utan en annan planta. Men många s.k. självfertila är ändå mycket mer produktiva om det finns fler plantor, helst av annan amerikansk sort (Vaccinium corymbosum) som blommar samtidigt.

Själv har jag 'Putte', 'Emil' och 'Oscar', alla V. angustifolium. De fungerar bra tillsammans.

Om våra svenska blåbär i skogen (V. myrtillus) kan fungera som pollengivare till amerikanska blåbär vet jag inte säkert. Troligen kan de lämna pollen till varandra om de blommar under samma tid, men det är bättre att samplantera några olika sorter av amerikanskt blåbär tillsammans för att få bra resultat.

Sylvia