Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Amaryllis med fläckar.

Har just köpt en amaryllis och efter 2 dagar såg jag rödbruna fläckar,, ofarligt eller kvalster eller nån slags röta? Mvh Carina
Odla svarar:

Hej,

du har fått rödbränna på din amaryllis. Antingen så är det kvalster som tyvärr inte går att bekämpa. Om du inte tänkt spara amaryllislöken utan slänga den efter jul är det ingen fara. Men det är ingen idé att få den att blomma om tyvärr. Kvalstrerna angriper alla arter av Amaryllidaceae och ska alltså inte ställas nära en växt ur det släktet.

Det kan även vara en svampsjukdom som kallas för rödbränna men igentligen heter Stagonosporopsis curtisii och som angriper blommor och knoppar. Alltså, det är ingen fara om du inte tänkt spara amaryllislöken. Om du har andra amaryllisar eller någon annan växt ur det släktet hade jag inte sparat den.

Man kan försöka  med varmvattenbehandling på vilande lökar. Detta kan vara svårt att få till hemma men om man har en speciell lök man vill spara kan det vara värt att prova. Löken ska ligga i 43 gradigt vatten i två timmar. Det måste alltså vara 43 grader, inte varmare och inte kallare. Innan du köper en amaryllis kan du kolla efter röda märken på löken, om den har detta ska du reklamera löken så odlaren får reda på det i sin tur.

//Anna Theorin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB