Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Amaryllis - frökapsel

Hej

Jag köpte amaryllisar från er i höstas. Jättefina. En av dem har nu till min stora glädje en frökapsel. Hur ska jag göra med fröna för att få dom att gro?

MVH Marie

Odla svarar:

Hej

Så roligt att du är nöjd med dina amaryllisar från oss!

Låt frökapseln sitta kvar på stjälken och sköt amaryllisen som vilken grön växt som helst. När frökapseln har blivit brun och "pappersaktig", det vill säga är torr, så kan du klippa av stängeln och ta frökapseln. Öppna den och låt amaryllisfröna ligga och torka ett par dagar om de inte är helt torra.

Ta sedan en kruka, häll i blomjord cirka 2/3 av krukans höjd och sedan såjord upp till kanten. Skaka krukan så att jorden packar sig lätt. Så amaryllisfröna på såjorden och täck med sand eller vermikulit. Vattna igenom, ta på en plastpåse på slänt så att luften kan cirkulera och ställ sådden varmt men inte mitt i solgasset.

Sedan är det bara att vänta och hoppas att amaryllisfröna vill gro. De nya plantorna ser ut som grässtrån i början, låt dem växa till sig. Börja gödselvattna när plantorna är 5-10 centimeter höga, och så småningom behöver du plantera om dem. När lökarna börjar utvecklas tar det 5-6 år innan en sådan här amaryllisplanta blommar, så det gäller att ha tålamod. Någon vintervila behöver inte dessa småplantor i stil med "fullvuxna" amaryllislökarna ha, de kan stå kvar i sina krukor och växa till sig året om. Gödsla dock inte under vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB