Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Alternativ till tujahäck

Hej!
Jag undrar om man kan sätta sockertoppsgran som häck? Jag tycker att de är så fina i formen, men undrar hur dom blir om man sätter dom som häck, och hur höga kan dom egentligen bli?

Har funderat på tuja också men alla sorter verkar bli så höga? Vi önskar en häck på max 1,75- 2 meter i höjd och där man gärna kan bevara den pelarformade toppen om du förstår hur jag menar? Alltså ingen slät grön vägg som är rakt avkapad, utan fint formade toppar.

Går det att klippa tujan så även när den blivit stor? Måste man kanske sätta tujan glesare för att bevara den pelarlika formen? Vill gärna att häcken ändå blir ganska insynsskyddande.

Sara

Odla Svarar: 

Jag vill inte rekommendera sockertoppsgran som häck, för den blir ful nertill om den står så att den inte kan bli solbelyst från alla fåll, och det kan den ju inte om den står i rad.
Så välj gärna antingen idegran eller tuja, men välj en konformad, mindre sort som inte blir 5 meter hög! Båda går dessutom att genom klippning hållas i den formen och storleken man önskar, men toppen/topparna ska inte röras förrän häcken nått den önskade höjden.
Titta t.ex. på tujasorten 'Sunkist' (guldtuja med soligt gula barr!) och hybrididegran 'Stricta Viridis' och liknande. Båda är vanligen flerstammiga och bildar täta, högsmala buskar. Zon 6.
Bor du i södra delen av landet, kan du också titta på alla vackra, pelarformade cypresser som finns, de klarar sig t o m zon 3 (ev. 4 i skyddat läge).
Sylvia