Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Alternativ till tujahäck

Hej!
Jag undrar om man kan sätta sockertoppsgran som häck? Jag tycker att de är så fina i formen, men undrar hur dom blir om man sätter dom som häck, och hur höga kan dom egentligen bli?

Har funderat på tuja också men alla sorter verkar bli så höga? Vi önskar en häck på max 1,75- 2 meter i höjd och där man gärna kan bevara den pelarformade toppen om du förstår hur jag menar? Alltså ingen slät grön vägg som är rakt avkapad, utan fint formade toppar.

Går det att klippa tujan så även när den blivit stor? Måste man kanske sätta tujan glesare för att bevara den pelarlika formen? Vill gärna att häcken ändå blir ganska insynsskyddande.

Sara

Odla svarar:

Jag vill inte rekommendera sockertoppsgran som häck, för den blir ful nertill om den står så att den inte kan bli solbelyst från alla fåll, och det kan den ju inte om den står i rad.
Så välj gärna antingen idegran eller tuja, men välj en konformad, mindre sort som inte blir 5 meter hög! Båda går dessutom att genom klippning hållas i den formen och storleken man önskar, men toppen/topparna ska inte röras förrän häcken nått den önskade höjden.
Titta t.ex. på tujasorten 'Sunkist' (guldtuja med soligt gula barr!) och hybrididegran 'Stricta Viridis' och liknande. Båda är vanligen flerstammiga och bildar täta, högsmala buskar. Zon 6.
Bor du i södra delen av landet, kan du också titta på alla vackra, pelarformade cypresser som finns, de klarar sig t o m zon 3 (ev. 4 i skyddat läge).
Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB