Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Alla rötter bara ruttnade

Hej Björn.
Jag har en orkidé som inte har blommat de senaste 13 månaderna. Jag tror att jag övervattnade den för alla rötter bara ruttnade. Jag fick för mig att testa mig fram och klippte av alla ruttna rötter. Tyvärr fanns det inte en enda rot kvar efter det. Men jag planterade ner den i jorden igen. Där fanns fyra stora blad, två av dom understa blev mjuka och till sist gula, så jag klippte av dom med. Nu har det kommit upp två nya hårda små blad i mitten, och rötterna växer tillbaka sakta men säkert. Dom två stora bladen som satt kvar var mjuka men har inte blivit gula. Nu till min fråga. Ska jag ge upp min orkidé eller har du något tips om hur jag får den och blomma igen. Ska jag skära bort de två mjuka bladen så att bara de små bladen finns kvar? Jag har planterat om den i ny orkidéjord och ger den näring ibland. 

Är väldigt tacksam för svar.
Lena 

Odla Svarar: 

Hejhej,
Du har haft tur och varit duktig som fått rötter och nya blad på din phalaenopsis igen. Just övervattning är ett problem och många ger upp när rötterna försvinner. Tur att du inte gjorde det! Fortsätt som du gjort nu med vattning och näringsgivor. Klipp inte av bladen -- de innehåller näring som plantan kan använda. Närd de blivit gula/bruna kan du ta bort dem, dock. Det kommer ta några år innan plantan kan blomma igen, men blommorna kommer, så håll ut!

Vänligen,
Björn