Algtillväxt i naturdamm

helene jarno

Jag har en naturdamm på tomten. Först i år så har jag fått någon växt runt kanterna. Vill ha bort växten/ algen. Hur kommer det sig att den fått fäste nu? Det rinner ner en bäck i dammen och bäcken torkar aldrig ur. I mitten på dammen kommer även 9 kallkällor så det är hela tiden vatten i rörelse. Men dammen är grundare än tidigare. Det har följt med sand å lera så dammen är nu som djupast 1,5 m och bred. Vad ska jag göra för att inte få in växten sedan? Är dammen för grund för koi? Det ser ut som någon slags trådalg?

Mvh Helene

Odla Svarar: 

Att den får fäste om och om igen beror troligen på att du har en stadig tillförsel av nytt vatten till dammen. Då blir det som om man gör en damm på nytt, hela tiden ur vattensynpunkt. Samtidigt som att dammen blivit grundare. För att få bort trådalgerna kan du prova ett medel som heter "Medel mot trådalger" (Hozelock Cyprio), om du inte gör några förändringar i dammen kommer du troligen behöva upprepa behandlingen efter ett tag. Medlet är en biologisk behandling. Algerna lossnar från dammbotten och flyter upp till ytan där tar man bort dem. Medlet är ofarligt för dammens naturliv.

Man kan även efter man tagit bort trådalgerna komplettera med en luftpump. Denna syresätter vattnet och man underhåller vattnet, för att undvika trådalger. Detta är även bra om man ämnar ha Koi i dammen.

Din fråga om det går att ha Koi i dammen, det kan man. Med ett djup av 1,5 meter kan Koien gå ner och svalka sig varma dagar. Luftpumpen gör det möjligt att hålla den öppen under vintern. Tänk på att Koien går i ide. Om man tar in fisken över vintern i en tank, ska man tänka på att den blir en aningen känsligare vid behandling.

Den luftpump du bör välja är en som heter Hozelock Luftpump 1820, denna klarar 2700 L/timme, och klarar ett maxdjup på 2 meter. Hoppas att detta hjälper dig på traven.

//Leif