Afrikas liljor

Britta Dahlström

I våras köpte jag 3 st liljor av Er och planterade dem med detsamma. Det som har hänt under sommaren är att endast blad har utvecklats - alltså inte några som helst blommor som syntes. Vad har jag gjort för fel? Jorden har känts väldigt fuktig trots den varma sommaren och jag planterade dem i krukor med avrinning. Jag vill helst inte kasta dessa plantor med vad kan jag göra för att få dem att överleva? Tacksam för svar. Med vänlig hälsning britta.dahlstrom@ektv.nu

Odla Svarar: 

Det är vanligt att de itne blommar första året efter planteringen - de behöver tid att etablera sig. dessutom gillar de att stå trångt, så de håller väl på att göra rötter nu. Tänk på att inte vattna för mycket - de ska vara lätt fuktiga men absolut inte blöta, för då ruttnar fötterna och knölen.

Ta in hela krukan i ett förråd e.d. som håller några plusgradet över vintern. Du behöver inte vattna mer än ett par gånger lite under vintern. På våren putsar du dem och ev. ger ett par nävar ny jord på ytan och tar fram dem i ljuset och värmen och börjar vattna lite mer. Så småningom kan du ta ut dem bär tisken för nattfrosten är förbi. 
Läs mer om Agapanthus här. 

Sylvia