Acokadoväxt

Natacha Bjurberg Kessidis

Hej Sylvia!

Jag har en fråga angående min cirka tvååriga avokadoväxt. Jag har trots växtens ålder aldrig toppat den pga osäkerhet och för att den varit alltför praktfull för att jag skulle våga. Nu har jag dock kännt ett tag att jag skulle behöva toppa den för att den ska förgrena sig men har velat vänta till våren.

Efter att sett allmänt ledsen ut under vinterhalvåret ställde jag den precis vid fönstret i hopp om solljus, vilket kom och skakade liv i växten. Nu under de senaste två veckorna har den vuxit tio cm och jag vet inte vad jag ska ta mig till. Ska jag toppa den nu med sina nya "baby"-blad?

På bilden (ber om ursäkt för vinkeln) ser man öven att den lutar lite, vilket måste vara för att den är så hög och ranglig. Vad kan göras åt detta, hur blir stammen tjockare? Eller är det bara så att den blivit för lång för sitt eget bästa?

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning, Natacha

Odla Svarar: 

Hej!

Du kan mycket väl toppa din avokado nu, för att få den att förgrena sig. Klipp t.ex. precis ovanför nästa bladgrupp, d v s ta av nedanför de nya "baby"-bladen. Spara det bortklippta och försök rota den biten i vatten så kanske du får en planta till.

Om avokadon har stått i samma jord hela tiden, så kanske skulle den behöva lite nytt jord också.

Med vänlig hälsning Sylvia