Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

3 meter hög sockertoppsgran

Hej Sylvia!
Jag har en sockertoppsgran som är c:a 3 meter hög och jag tycker att den är för stor! Jag undrar då om man kan beskära en sockertoppsgran, och hur mycket?

Tack på förhand!
Lovisa

Odla Svarar: 

Nej, det blir inte bra att om man beskär den uppifrån, men jag har en idé som jag använt själv med gott resultat: stamma upp den!

Det betyder att du tar bort alla grenarna nerifrån och lämnar kvar en krona, dvs. gör ett litet träd av den. Ta bort grenarna så nära stammen att det inte blir fula tappar kvar, men ändå inte skadar stammen i övrigt. Kolla noga när du klipper så stammen blir proportionell gentemot toppen. Stammens höjd får helst inte vara mer än 1/3 av trädets totala höjd, men du ser ju medan du jobbar vad som kan vara lagom.

När du stammat upp den får du plats under att plantera några trevliga låga växter!

Sylvia