Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

25 cm ner till berget

Hej
Jag har nyligen flyttat in i ett hus i Bollebygd kommun, zon 4-5. Under våran trädgård finns berget. På vissa ställen är det bara 25 cm ner till berget. Jorden på berget är bra och lucker, gräset, vildrosbuskar och rododendron växer bra. Vad för andra buskar och klängväxter kan tåla berget? Jag vill ha en mysig inramad trädgård. Finns det någon möjlighet med den jorden och det klimatet?

Susanna

Odla svarar:

Oja, ett berg är en underbar stomme till en trädgård! Ofta mycket mer intressant och variationsrikt än en platt "åker"! Men det krävs arbete och intresse för att få berget att blomma. Man kan bygga terrasser med hjälp av torvblock och sten, göra s.k. djupbäddar och upphöjda rabatter (se metod-avdelningen här på Odla) och öka mullhalten i de skrevor där det redan finns jord. Eftersom det finns tusentals passande växter, blir det svårt att föreslå några få. Så läs böcker och tidningar och titta hos andra så hittar du säkert sådant du tycker om.

En bra bok i ämnet är Brita Johanssons "Vår vintergröna trädgård". Även Gunnar Janssons "Trädgård för entusiaster" tar upp liknande anläggningar. Se recension här på Odlas Arkiv.

Och så åk runt hos andra trädgårdsentusiaster och titta vad de har gjort i liknande lägen! I trakten finns många mycket fina anläggningar att bese, ta gärna kontakt med Sällskapet Trädgårdsamatörernas Älvsborgskrets.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB