Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

2 phalaenopsis

Hejsan!
Jag har ärvt 2 phalaenopsis (vita blommor med vinrött inre) där själva bladen inte är speciellt stora eller omfattande men luftrötterna dominerar plantan helt. Misstänker att de inte har vattnats regelbundet (eller tillräckligt) och därför har skjutit så många luftrötter över bladen och krukan. Överlever plantorna om jag klipper bort en del av dessa dominerande luftrötter? Eller bör jag hellre plantera om plantorna i större krukor?

mvh
Anne

Odla Svarar: 

Hej,
Luftrötterna är, tvärt emot vad du tror, ett friskhetstecken! Att rötter skjuts skall alltid ses som ett sundhetstecken, oavsett om de skjuts ut ovan eller under jord. I naturen växer plantorna direkt på bark och skjuter rötter åt alla håll för att förhoppningsvis stöta på en gren som roten kan fästa sig vid.

Mitt råd är att ha kvar plantorna i dessa krukor, kanske plantera om om komposten är sönderbruten och plantan indikerar att den behöver bytas. Att klippa bort rötterna skulle vara att ta bort en möjlighet till vatten och näringsintag för plantan (detta sker via rötter i komposten likväl som i luften). Om rötterna förstör plantans estetiska värde kan de dock skäras bort, men plantans livskraft minskas.

Har du fler frågor får du gärna höra av dig!

Vänligen,
Björn
neovita orkidéer / odla.nu