Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

150 år gamla vinrankor - kan de flyttas?

Hej,

Vi bor i Mälardalen och har 10 vindruvsstockar som är ca 150 år gamla. Vi undrar om dessa går att flytta dem till ett nytt växthus.Tanken är att gräva upp dem djupt med hjälp av en grävmaskin. Går detta att göra eller skall vi låta dem vara? Tacksam för svar och råd.

Med vänlig hälsning, Sophia

Odla svarar:

Hej!

Det låter lite vanskligt att flytta så pass gamla vinrankor. Rötterna är säkert stora och väl förankrade i jorden. Men har du tillgång till grävkåpa och du måste flytta på dem, så kan du ju alltid pröva.

Men innan du gräver upp dem kan du göra sticklingar på dem och plantera sticklingarna i det nya växthuset. Ta flera sticklingar på varje sort för att vara säker på att någon rotar sig.

Ta halvförvedade sticklingar på försommaren, alltså när skottet har fått lite ved nertill men är grön upptill. Ta ca 25-30 cm långa sticklingar, ta bort bladen på 2/3 och stick i djupa krukor utmed kanterna i sand/torvblandad jord. Ha krukan ute i halvskuggigt ställe, gärna i drivbänk e.d. och se till att de inte torkar ut. Frampå sensommaren bör det ha bildats rötter och du kan plantera ut sticklingarna.

Med vänlig hälsning Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB