Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

100 meter granhäck

Häcken, som säkert är 50 år gammal, har börjat dö på flera ställen, värre och värre år efter år. Ska ersätta den. Med vad? Vintergrönt och minst 2,5 meter hög ska den vara. Vad är mest lättskött - jag tänker på tjälfrost bland annat - tuja eller idegran? Vilka tujor är mest okänsliga för tjälfrost?? Är krukodlade bäst? Är det någon sort som rådjur och hjort är ointresserad av? En frågeställning till: Om man fräser bort stubbarna på den gamla häcken, räcker det för att göra ett tillräckligt stort odlingsdike för de nya plantorna? Vilken jord bör man använda? Låter jag desperat så beror det på att jag är det...:-)
Odla svarar:

Hej,

ta det lugnt :) Har ni klippt er granhäck? Man ska inte klippa barrträd/buskar innanför det "gröna" då blir de bruna och blir aldrig gröna igen. Idegran däremot får nya barr om man klipper av men thuja och vanlig gran blir föralltid buna.

Först och främst så måste du veta vad det är för jord och hur mycket sol det är. Thuja gillar inte torka och vill ha lite fuktiga jordar. Med tanke på att du frågar om tjälfrost, vad menar du med det? Menar du vinterskador på våren? Eller bor du väldigt högt upp i landet. Alla buskar och träd har zonangivelser, du måste ta reda på i vilken odlingszon du bor för att kunna välja rätt plantor. Ta inte en växt som ligger på gränsen till din zon.

Idegran är vackert men den växer långsamt, väldigt långsamt. Den klarar upp till zon 2. Hybrididegran klarar zon 4. Thujor klarar till zon 4-5 beroende på sort. En är vackert som häck och gillar torr mager mark, den klarar zon 4-5. Om ni bor i högre zon än 5 så är det bara gran som är vintergrön som klarar sig hos er tyvärr.

Krukodlade växter är alltid bäst då de får med sig alla sina rötter när man planterar, när man drar upp barrotade plantor så får man inte med alla rötter. Om ni ska ha en klippt, tät häck ska ni sätta 3-4 plantor per meter. Ni kan sätta glesare men det kommer ta sin tid innan det blir tätt.

Ni måste gräva bort alla rötter från granhäcken, det räcker inte bara med stubbfräs. Diket för de nya plantorna ska vara minst 60 djupt och 50 brett. Använd bra jord och blanda ut med den befintliga jorden. Se till att vattna ordentligt hela säsongen. När du tror att du vattnat tillräckligt, vattna i 30 minuter till. Lycka till!

//Anna Theorin

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB