Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

10-årig Vårginst

Hej!
Har en drygt 10-årig vårginst som växer så det knakar och snart kommer att vara översållad med gula blommor. Men trots "föryngringsklippning" börjar den bli lite grov nertill och liksom "plymig". Skulle gärna vilja föryngra/förnya den. (Vet att det inte tjänar mycket till att klippa ner den eftersom ginst inte skjuter från grov ved.) Går det föröka ginst? Hur; genom sticklingar, avläggare eller frö? Och när? Och om de nu kommer sig hur ska de övervintras innan den lilla plantan kan planteras?

mvh
Gittan

Odla svarar:

Arterna kan förökas med frö som sås omedelbart efter mognaden i maj-juni. Låt fröna ligga i vatten ett par dygn före sådd så att det hårda skalet mjukas upp. Du kan så direkt i friland eller bänk.

Man kan också föröka med sticklingar på sommaren, juni-juli. Sticklingarna sticks i starkt sandbladad jord och hålls duktiga med hjälp av plasttunnel. Se till att de aldrig torkar ut!

Äldre buskar kan föryngras genom att man strax efter blomningen klipper av de äldsta, grövsta och risigaste grenarna ganska långt ner. De kan visst bryta av äldre ved även om de inte gör det så lätt.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB