Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

1 eller 2 träd

Hej!
Jag har en ny trädgård som jag håller på att fixa som jag vill ha den. Baksidan är nog ca 50 kvadrat meter, sol hela dagen till kl. 6 zon 2. Vill plantera träd som ger lite skugga. Det finns redan ett plommonträd, som jag flyttat nära grannen, till vänster.

Skulle vilja ha två träd funderat på klotkörsbär eller klotrobinia (har gjort en rund gräsmatta) Ska jag nöja mig med ett träd eller går det att ha två? Tycker också klotpil är fin men den blir väl för stor.

Helena

Odla Svarar: 

Nu beror det på om du valt ett svagväxande plommon eller om du har ett träd som kommer att bli jättestort och kastar plommon till grannen också? Ett potentiellt problem, alltså.

Frukträdets storlek beror på vilken grundstam det är ympat på, så du får fråga i plantskolan vilken grundstam som använts, och be att få en småvuxen sort. Det står vanligen på etiketten också.

På senare år har det från Elitplantstationen kommit plommon, körsbär och persika som växer på egen rot. Flera av dessa är mer svagväxande än motsvarande sort på grundstam, men ännu är erfarenheterna begränsade vad gäller deras härdighet och livslängd.

Har du redan ett dvärgträd, så kan du ha två träd till om du väljer ett svagväxande klotkörsbär. Och så välj en E-planta, som är virusrensad och frisk.

Se http://www.eplanta.com/ och klicka dig fram till Fruktträd -> Plommon, körsbär Klotrobinian blir ju inte så stor i vilket fall.

Sylvia