1-årig kamelia

Jag har två kamelior, som jag fick förra vintern. Jag har haft dem ute i norrläge hela sommaren, det har gått väldigt bra och det har synts tydligt hur bra de trivts, bladen har sett superfina ut och båda kameliorna har växt så det knakar! Jag tog in dem i oktober och ställde dem i ett rum med 8-14 grader och väldigt ljust i österläge.

Jorden börjar nu mögla och alla bladen faller av! Hjälp! Ännu sitter de nya skotten och knopparna kvar! Men är det för sent att rädda den?

Grete

Odla Svarar: 

Det kan gå bra att rädda dem. Och temperaturen och ljuset verkar ju OK. Tänk på att kamelia sätter inte blomknoppar under 12 grader, så på vårvintern när de ska blomma ska de ha det lite varmare, ca 15 grader. "Dagen" ska inte heller vara över 12 timmar lång.

Men eftersom jorden börjar mögla, är det tecken på att det är något galet med den, olämplig jord och/eller för mycket vatten. Ingen gödsling under vintern. Det är mycket viktigt att du vattnar med kalkfri vatten och att jorden också är kalkfri, alltså torvjord med lågt pH. Vattna bara så pass att jorden aldrig torkar ut men vattna inte lika mycket som när de stod ute i trädgården.

Sylvia