Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterns presentblomma

Azalean samlar in pengar till Victoriafonden

Titta efter det blå sigillet med Kronprinsessan Victorias fond när du köper en azalea nu i november. Då vet du att två kronor av azaleans pris oavkortat går till Victoriafonden för extra stöd till barn och ungdomar med kroniska sjukdomar och olika funktionshinder.

I ett samarbete mellan Kungliga Blomsterstiftelsen, Radiohjälpen, svenska azaleaodlarna och handeln sker en insamling till kronprinsessans Victorias fond.

Initiativtagare till kampanjen är Kungliga Blomsterstiftelsen som bildades i samband med H M Konung Carl XVI Gustafs 50-årsdag 1996.

Ett år senare startades fonden med Kronprinsessan som beskyddare. Fonden ger bidrag till olika ideella föreningar och organisationer. Radiohjälpen Victoriafonden post - och bankgiro 90 1950-6.

Victoriafonden växer
Under veckorna 45-46 kommer azaleorna vara märkta med Victoriafondens blå sigill. Många börjar redan vecka 44. I år kommer även ICA och Mäster Grön att sätta sigill på alla sina azaleor. Varje azalea som bär detta sigill går 2 kronor av azaleans pris oavkortat till Victoriafonden. Detta är fjärde året som de svenska azaleaodlarna tillsammans med Kungliga Blomsterstiftelsen, handeln och Radiohjälpen gör en insamling till Victoriafonden.

  • Vi märker en markant ökad försäljning av azaleor under dessa veckor säger Maria Lundgren, Arvidssons i Fjärås, en av azaleaodlarna i kampanjen. Så passa på att förgyll ditt hem med azaleor och gör en god gärning på samma gång.

Dessutom anordnar EuroFlorist två tävlingar för deras 1.100 butiker runtom i landet, där det gäller att i ena tävlingen sälja så många sigillprydda azaleor som möjligt under dessa veckor och den andra tävlingen där det gäller att ha den bästa skylningen med Victoriafonden. Första pris i de båda tävlingarna är en resecheck på 5.000:-.

Ny sort
I år finns dessutom en ny vogelsort som heter Hülsten. Vogelsorterna klarar sig bättre som krukväxter i vårt torra inomhusklimat. Hülsten är vit med en cerise kant och blankt, mörkt grönt bladverk. Hülsten är uppkallad efter en ort i Tyskland.

Exempel på andra vogelsorter är 'Inka', 'Inga', 'Madame Troch' och ''Lun Terra'.

Azalea Rhododendron simsii
Rhodos - ros Dendron - träd

Azalean är släkt med rododendron och kommer ursprungligen från bergstrakter mellan Kina och Indien.

Azalean är en långsamväxande vedartad buske som förökas via sticklingar. Detta görs idag framförallt i Belgien, Holland och Tyskland där sedan plantorna odlas upp under 1-4 år för de normala azaleorna eller upp till 36 år för jätteplantor.

Till svenska odlare kommer azaleorna som färdiga plantor med redan inducerade (stimulerade) knoppar ibland redan färdigutvecklade sådana. Här drivs de sedan i växthus vid en temperatur av 22º C i mellan 2-4 veckor tills de första blommorna slår ut. Då är det dags att leverera ut dem till butikerna.

Skötselråd
För att få största möjliga glädje av sin azalea ska man välja en planta där knopparna visar färg, gärna med ett större antal blommor utslagna.

En azalea vill stå ljust men då den inte uppskattar torr värme placeras den hellre på ett bord innanför fönstret än direkt ovanför elementet. Azalean får aldrig torka upp i jordklumpen, för då faller alla blad av och plantan ger upp. Azalean vill ha jämn fuktighet.

Antingen kan den vattnas lite varje dag eller så sänks rotklumpen ner i ljummet vatten ca 5 minuter när jorden börjar kännas torr. Ljus och sval placering med jämn fuktighet förlänger blomningstiden.


Den nya sorten 'Hülsten' som är uppkallad
efter en ort i Tyskland.
Foto: Niclas Albinsson

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB