Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdsdrömmar

Mitt i juni slog högsommarvärmen till här i norr. Tjugofem grader, man tackar! Känns skönt med de goa temperaturerna när vintern varit lång och våren svinkall. Nu är trädgården fixad, alla plantor har hittat hem, grönsakerna sådda och den gröna hetsen börjar lägga sig.

Av Elsa Rensfeldt Larsson, Luleå/Norrbotten.

Man får tid att höja blicken nu. Bara njuta av det gröna , glädjas över det som växer och försjunka lite i drömmerier. Och vad drömmer man om då? Jo mat! Ja precis det! Mat!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Man blir ju faktiskt väldigt sugen och matinspirerad av trädgård. Ta bara när man gräver och fixar i ordning fina grönsaksbäddar. Svetten lackar och grönsaksfantasierna snurrar runt i huvet. Härligt mjälla morötter, lättkokade ärtskidor med smör, den första babypotatisen av mandel i sitt kokspad i kopp med finhackad lök och smör. Första sparrisen som vaknar sent i våra zoner. Aldrig "lagar" man så mycket gott som när man är i trädgårdsbestyr.

I vinbärsbuskarna lovas en rekordskörd fast än är det förstås inte dags. Men har ni smakat saft brygd på svarta vinbärsblad? Underbart gott, lite vårt svar på ni sydlänningars flädersaft. En utmärkt matdricka!

Ja så där snurrar tankarna på. I växthuset bor dock den ultimata drömmen. Där står byttan med små buckliga blad som långsamt växer till sig, som ett bulligt högsommaroväder. I tanken har jag redan skördat de första nävarna. Fram med hushållsmaskinen och i med bladen, ned med en påse valnötter och så en fin bit västerbottenost, olivolja, gärna ekologisk , och en redig klyfta vitlök och så kör! Javisst blir det pesto! Inte med pinjenötter och parmesan utan med nordligt stuk.

En härlig spanskfödd norrbottensodlare som jag hade förmånen att intervjua en gång sade skämtsamt "riv gärna min sommarstuga men rör inte mitt trädgårdsland"!

Jag hyser en liknande känsla: Krossa för all del mitt växthus men håll tassarna borta från basilikan!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB