Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sofiero slott och slottsträdgård

Sofiero slott och slottsträdgård - vald till Europas vackraste park 2010
Pressmeddelande från Briggs & Stratton

Sofiero slott och trädgårdar i Helsingborg har som den första svenska parken, tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen "Europe's Best Park 2010". En jury bestående av ledande experter i sex länder valde ut Europas vackraste park för tredje året på uppdrag av Briggs & Stratton, världens ledande tillverkare av luftkylda motorer för trädgårdsmaskiner.

Sofiero slott och trädgårdar fick, tack vare utmärkelsen "Sveriges vackraste park 2009", möjlighet att tävla mot vinnarna från motsvarande nationella tävlingar från Italien, Frankrike, Storbritannien, Polen och Tyskland.

Varje nationell jury fick rösta för alla parker utom det egna landets park. Och även i denna tävling segrade den svenska parken. Sofiero slott och trädgårdar tilldelas idag den prestigefyllda utmärkelsen "Europe's Best Park 2010".

  • Vi är glada och hedrade över utmärkelsen, Europas vackraste park, säger Cecilia Wånge, chef för trädgårdsmästarna på Sofiero slott och trädgårdar. Vi är oerhört tacksamma gentemot Gustav VI Adolf och kronprinsessan Margareta för deras fantastiska arbete med färg och form som lagt grunden för Sofiero. Vi känner oss ödmjuka inför att utveckla och förvalta denna unika juvel bland trädgårdar målad med naturens pensel. Ett möte mellan engelsk trädgårdskonst och nordiskt ljus.

    Cecilia Wånge tog emot utmärkelsen för Sofiero idag, onsdagen den 31 mars. På plats i parken var även Nicole Wehn, europeisk marknadschef från Briggs & Strattons europeiska huvudkontor i Schweiz och Richard Aulin, försäljningschef för Norden och tillika medlem i juryn för den svenska tävlingen.

  • Sofiero är en värdig vinnare med sina fantastiska trädgårdar och välskötta gräsmattor, säger Nicole Wehn. Parken dömdes av en oberoende panel av experter runt om Europa och fick höga poäng i alla kriterier. Juryn uppskattade särskilt den stora mångfald som Sofiero erbjuder sina besökare, och kallar parken ett "total konstverk med en omfattande historia".

Sofiero slott och slottsträdgårdar är en engelsk romantisk park med en spektakulär utsikt över Öresund. Parken härstammar från 1860-talet då kronprins Oskar köpte marken för hans hustru Sofia och lät bygga sitt sommarslott. Slottet byggdes om till sin nuvarande utseende under 1874-1876 efter att paret blev kung och drottning. År 1905 gav Oskar II slottet till sitt äldsta barnbarn, prins Gustaf Adolf och hans hustru Margareta, som en bröllopsgåva.

Paret var mycket intresserade av trädgårdsarbete och snart utvecklades en ny trädgård på Sofiero med stensektioner, växter rhododendron, större blomplanteringar, ett grönsaksland och växthus.

Gustaf Adolfs intresse för trädgårdsskötsel växte, och han blev en av Sveriges ledande experter på rhododendron och planterade mer än 5000 växter med mer än 400 olika typer av rhododendron.

Gustaf VI Adolf gav Sofiero till Helsingborgs stad i sitt testamente 1973. Parken utvecklas ständigt med nya trender som ger inspiration, i kombination med kulturarvet. Parkens mångfald kan ses i dess olika rum, en imponerande Dahlia trädgård, en köksträdgård, barnens trädgård, och speciella utställningar och skulpturer.

Europeisk expertpanel
Sex jurygrupper, bestående av trädgårdsexperter bedömde anmälningar från de nationella vinnarna i de deltagande länderna enligt klart definierade kriterier såsom allmän översikt, design, användbarhet, underhåll och tillgänglighet.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Ftrack-2.jpg)

Europe's Best Parks: Tidigare vinnare
2007: Villa d'Este, Tivoli, Italien
2008: Pollok Country Park, Glasgow, Storbritannien
2009: Aasee Park, Muenster, Tyskland


Sofiero slott


Sofiero park


Sofiero park

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB