Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nordiska Trädgårdar i Älvsjö

Nu har starskottet för våren gått vi har varit på årets första trädgårdsmässa. Och vi var verkligen inte de enda, för det var så knökfullt där, särskilt på eftermiddagen, att det var svårt att få se allt och framför allt att kunna fotografera det! Men vi gjorde så gott vi kunde, redan från tidiga morgonen.

Föredragshållare med en stor spännvidd och ett stort kunnande om odlandets olika aspekter gav allt i välbesökta seminarier och öppna föredrag.

De ideella trädgårdssällskapen visade upp sig i en egen avdelning, FrågeFORum, anordnad av FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation, som är en av mässans samarbetspartners.

Sveriges Pomologiska Sällskap hade sammanställt ett litet häfte Sveriges Lanskapsäpplen. Trevligt att få veta vilka som gäller för ens landskap.

I år fanns rådgivningen och lilla scenen i Victoriahallen.

Man hade verkligen ansträngt sig för att visa alla sorters saker och växter. Utställarna visade upp allt från fröer, knölar och lökar till hela stora träd, från minsta lilla pryl till stora maskiner och hela (växt)hus! Och växthus, det verkar gå mode i dem också. Nu ska det visst vara en lyxig skapelse med färglackerad stomme och den obligatoriska "rödvinshörnan". Skinande aluminium är tydligen bannlyst.

En imponerande balkongutställning var en av de bästa delarna även på detta års mässa. Årets tema var "Fest, dofter, ätbart". Olika människor och grupper hade byggt balkonger och terrasser efter sitt eget tema. Det var nästan omöjligt att välja den bästa, som man uppmanades att göra i en tävling. Idérikedomen var imponerande och sätten att använda både nya och gamla prylar på balkongen var både många och fiffiga. Så man måste verkligen inte ha en trädgård för att kunna odla och ha det skönt utomhus!

Man hade även en tävling mellan utställningsmontrarna. Utsedd till bästa monter på mässan blev Hus & Hem som bjuder in till kafferep i friggeboden. Andraplatsen gick till Årstiderna och Floristutbildningen Upplands Bro fick ett tredjepris.

Även idéträdgårdarna tävlade sinsemellan. Till bästa idéträdgård utsågs Svenska Betongföreningens betongträdgård. Waldemarsudde kom på andra plats med sin spirande vårmonter och AnnCatrin Rosenqvist tog hem tredjeplatsen med sin trendmonter.

Mässans färggladaste monter och balkong var säkert de från Krabat-butikerna! Vilken färgkaskad, vilka roliga prylar, som t.ex. handväskorna i form av vattenkannor!

Mycket vackert och färgglatt fanns också i den separata utställningen på loftet, Frid och fröjd av Peder Ödegaard och Nygårds Maria Bengtsson med samarbetspartners. Särskilt hängmatteutställningen var verkligen i grannaste laget! Även trappan upp var vackert dekorerad med blommor och "moln", den skyltades med Vägen till Himmeln!

Numera behöver inte ens kistan vara svart eller vit, den kan vara lindblomsgrön också! Eller så kan man beställa från färgkartans alla färger, med färgmatchade blommor till. Blomsterpaletten visade upp denna vackra skapelse.

I centrum av mässan fanns den storslagna hyllningen till Rudolf Abelin, Norrvikens Trädgårdars skapare, gjord av konstnären Tage Andersen. Den var meningen att vara en vattenoas, men tyvärr läckte den lite så att man fick länspumpa och täta en del av den redan på fredagen. Men fin var den i alla fall!

HDK, Högskolan för Design och Konst, Steneby ställde ut modeller av sommarens skulpturer som kommer att kunna beskådas bl.a. på Göteborgs Botan. En stilren monter där även monterns personal var en sevärdhet med sina stilsäkra kläder.

Alla de doftande kryddväxterna som flera utställare visade upp, speglade intresset för mera kryddor i matlagningen, och helst skulle det vara färska kryddor från egen täppa.

Årets trädgårdsboksflora är nog det största någonsin, det har utkommit massor med nya böcker. Det fanns flera montrar med enbart trädgårdsböcker, både antikvariska och nya. Förläggarna satsar allt mer på denna gröna odlingstrend som raskt sprider sig bland svenskarna och följdaktligen ökar intresset att även läsa om trädgården och dess växter.

Att hitta några direkta nyheter på prylmarknaden var lite svårare. Men visst fanns det en del fiffiga prylar, som de färgglada vindsnurrorna som ska skrämma bort rådjur, harar och sorkar. Vinnaren av Årets trädgårdsprodukt 2006 på Elmia-mässan, Wildlife Garden med sin Multiholk, hade kommit med en storebror till Multiholken, en katt- och hundkoja. Den finns att få i tre olika storlekar.

Nyebro Trading visade upp Plantopia hanging baskets, en ny sorts ampel där man har skjutbara luckor för snabb plantering och växtbyte. Det blir som en boll när växterna som sticks ut från sidohålen har vuxit ut.

Vackra stenlandskap hade bl.a. Flisby och Starka byggt. Ingen nyhet men många nytänkande användningssätt, bl.a. Flisbys fiffiga Världens enklaste växthus, ett fönster lutat mot en betongstenmur och med betongstenar runtom!

Alla nya trädgårdsdekorationer var ju också trevliga för den som gillar att pynta i sin trädgård.

Vi ger en eloge till alla de utställare som trots denna iskalla, vinterliknande vår ändå hade lyckats driva fram mässans intensiva blomsterprakt. Det kan inte ha varit det lättaste. Men det blev en njutning för alla sinnen som vi blomsterhungrande, frusna nordbor så väl behövde.


Mässvimmel


Hot Barbecue-balkong, Jonas Borssén


Färgcocktail-balkong, Krabat


Handväskor hos Krabat


Hängmattor högt och lågt


Barncykel hos Starka


Enkelt växthus, Flisby


Lena A. Linderholm


Japansk sandkonst


Kattkoja


Wij Trädgårdar kunde inte en kotte missa

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB