Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nordiska Trädgårdar 2011

Årets Stora Trädgårdsmässa har blivit ett minne blott och man får återuppleva den genom alla sina bilder!

Av Sylvia Svensson

Nordiska Trädgårdar är Nordens största trädgårdsmässa och arrangeras i samarbete med FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation. Mässan hade cirka 400 utställare och mellan 55 000 och 60 000 trädgårdsintresserade besökare i alla åldrar. När jag skriver detta har jag inte ännu fått årets besökssiffra.

Om man ville hinna lyssna på några av alla de spännande och lärorika seminarier och föredrag som förmedlades från tre scener under fyra dagar så gällde det att springa gatlopp, eftersom de olika scenerna låg långt ifrån varandra, i respektive ända av hallarna. Det fanns föredrag för alla smaker och intresseområden och många av de ”gröna författarna” presenterade också sina nyaste böcker i samband med mässan.

Förutom seminarier och föredrag, bjöd mässan på massor av kunskap i form av de 40 trädgårdssällskap, föreningar och organisationer med anknytning till fritidsodling som deltar och hade sina experter på plats för att ge tips och råd och för att sälja en och annan rar stickling och planta.

Det har varit hetsiga dagar framför allt för fötterna! Området är ju hela 30 000 kvadratmeter stort! För att underlätta för besökarna hade mässan delats in i olika produktområden, vilket innebar att det var lättare att finna det man sökte.

Mycket liv

Och växter och prylar, det fanns verkligen! Allt vad man kan tänka sig och lite till! Levande ”prylar” i form av olika sorters höns i vackra växthus försedda med hönsnät visade åtminstone 2 utställare. Det vore roligt att ha egna pullor pickande i trädgården, tyvärr är det inte tillåtet i alla kommuner.

Att det var mycket livat i lådan med humlesamhälle kan man lugnt säga. Sådana lådor kan man beställa hem för att öka pollinerande insekter i trädgården. De bor sedan i lådan och rymmer inte alls iväg. Företaget Biobasiq Sverige AB saluför dessa, liksom nyttodjur för biologisk bekämpning.

Nya sorters bär för trädgården är det också roligt att stifta bekantskap med. Inte så välkända hos oss är t.ex. hjortron, tranbär, ”saskatoon” (bärhäggmispel), bäraronia, gröna vinbär, blåhallon, fjärilsranka (Schisandra chinensis), blåbärstry och sötrönn. En serie mycket välbesökta föredrag om detta hölls av den finländske plantskolemannen Leif Blomqvist, som också presenterade sin nyaste bok Våra fruktsorter.

Årets trender

Barnen fick också ett eget område i form av Barnens trädgård. Tanken var att väcka barnens intresse och lust för trädgård. Här erbjöds bland annat sagoläsning och fröplantering. Gratis inträde till mässan för barn upp till 14 år var också nytt för i år.

Designern Jan Rundgren pratade trädgårdstrender. Han sa bl.a. att det är en romantisk, viktoriansk trädgårdsstil som nu kommer starkt. Naturen är en annan bra förebild, att sträva efter den naturliga känslan och använda naturliga material. Odla sina egna grönsaker ekologiskt är stort nu. Att lära barnen om trädgård är också viktigt. Grått är en ny färg för inredningsartiklar för trädgården.

När det gäller trädgårdsmöblerna går trenden åt det genuina, i gammaldags trä, gärna med design från förförra sekelskiftet. Alternativet är allt mer exklusiv plast. HLK Original Snickeriprodukter visade upp vackra traditionella hälsingemöbler gjorda efter gamla modeller.

Årets trend verkar annars vara olika former av odlingsskåp, -ram och -bänkar. En sådan ram vann det prestigefulla priset Elmia Garden Award Årets Trädgårdprodukt 2010, så det är många som har hakat på det och nu finns många olika produkter i skilda material att välja bland. Den eldrivna skottkärran från Hörby Bruk är Årets Trädgårdsprodukt 2011 och den visades förstås också upp på mässan.

Swedish Society of Public Parks & Gardens, SSPPG, (en ny, tjusig förkortning!) är ett nytt nätverk som presenterades. Det knyter ihop alla de stora svenska publika parkerna och trädgårdarna. Nätverket ska underlätta spridningen om kunskap och kompetens mellan parkerna och stärka deras betydelse lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Syftet är att öka parkernas konkurrenskraft som publika och turistdragande anläggningar. Mer information här:

Glada vinnare

Det har också varit många prisutdelningar och utmärkelser. Den allra första som delades ut på årets mässa var Riksförbundet Svensk Trädgårds utmärkelse Trädgårdens eldsjäl Den gick i år till Åke Strid för hans arbete i Åkersberga Trädgårdssällskap.

Kampen om utmärkelsen Årets trädgårdsbok 2010 har varit spännande och hård in i det sista. När mässan stängde hade Lena Israelssons bok Grönsaksodling - Enkelt, ekologiskt och gott fått flest röster (233 st) av besökarna, på Bok & Bibliotek 2010 samt Nordiska Trädgårdar 2011, vilket innebär att den tar hem titeln för 2010.

Till Årets Pelargon valdes den eldigt röda, mörkbladiga zonalpelargonen ’Queen of Wien’, som presenterades av Blomsterfrämjandet.

Sedan förra året väljs också Årets Potatis. I år vann sorten Amandine med följande motivering: "Amandine är en modern delikatesspotatis som fungerar utmärkt att odla under hela säsongen. Med sin mjälla textur och underbara smak är Amandine en potatis som inbjuder så väl amatörkockar som gourmetrestauranger till gastronomiska smakupplevelser." Det roliga är att man numera packar nya, intressanta sorter i nät med 5 st, lagom att odla i ett par hinkar på balkongen! Årets potatis

I tävlingen Årets idéträdgård visades det senaste inom växtarrangemang och prylar. Till vinnare korades Urban Farming, av firma Groform med sina roliga potatisarrangemang och vackra trä- och metallarbeten för trädgården. Juryns motivering: ”Med ett nutida urbant uttryck förmedlas verklighetsnära idéer på ett överraskande sätt och med lågmäld humor”. Silvermedaljen fick Rottneros Slottspark med den eleganta montern "Mörk pelarsal och ljusa drömmar". Juryns motivering: Med historisk förankring och ett stramt modernt formspråk förmås betraktaren uppleva hur omsorg om detaljen skapar en välkomponerad helhet. Bronsmedaljen fick den oändligt vackra montern "Dröm och verklighet" från Drottningsholms Slottspark. Juryns motivering löd: Förmedlar barockens färgprakt i såväl trädgård och i klädesdräkt och det stilla knastret från den grusade trädgårdsgången som för oss ut ur drömmen till verklighetens park och ett kommande besök.

Bästa monter-tävlingen vanns av Konstgräsexperten med motivering: Likt en humla som dras till blommor lockas vi som besökare att känna och beröra produkten. En grafisk, minimalistisk och effektfull monter som väcker uppmärksamhet. Utställaren har haft modet att inte addera saker som tar ögonen från produkten.

Balkonger tävlar mot varandra även i år. Det hade gjorts i ordning nio sköna balkonger, tolkade på årets tema för hela mässan, Plats för sinnen. Tid för grönska. Besökarna bjöds bland annat på Kalas i stan, Urban Garden och Sinne för Sekelskifte och man kunde rösta på sin favorit. I år vann Christina Zuhr och Åsa Thulin med sin mycket innehållsrika och vackra balkong Vi Två och Trädgård .

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB