Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nordiska Trädgårdar 2012

Vårens stora trädgårdsmässa i Älvsjö har vi nu upplevt med alla sinnen och med fötterna! Det är ett stort område så det blir åtskilliga kilometrar när man travar runt och försöker se allt, samtidigt som man har roligt. Men fötterna tar stryk, var så säker.

Av Sylvia Svensson

Årets tema var på Nordiska Trädgårdar Nya oväntade kombinationer och inspirerande kollisioner!

Alla ljusa idéer och plötsliga infall hade företräde. Därför bjöds det på en och annan kreativ kollision. Samtidigt.

Som föregående år fanns det 340 utställare och det hölls 130 föredrag av vitt skilda slag på tre scener.

I två dagar vandrade vi runt och såg den ena vackra installationen efter den andra. Hundratals bilder senare är vi hemma igen och försöker smälta intrycken och få någon ordning på allt.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Fritidsodling i fokus!

FritidsOdlingens Riksorganisation, FOR, är en samarbetsorganisation för fritidsodlarnas organisationer i Sverige. Fritidsodlare är alla som odlar i sin trädgård, på koloniområde eller liknande men även hobbyodlare av krukväxter. FOR tillvaratar fritidsodlarnas intressen genom rådgivning, konsumentbevakning, aktiviteter på trädgårdsmässor och kontakter med forskning, myndigheter och andra organisationer.

Fyrtio av FOR’s intresseorganisationer hade ställt ut med vackra montrar och klokt och kunnigt monterfolk som oförtröttligt svarade på allmänhetens frågor inom sitt specialområde.

FOR är Stockholmsmässans samarbetspartner för Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. Deras rapport för pressen berättade bl.a. att det i Sverige finns 2,6 miljoner trädgårdar som 6,6 miljoner människor har tillgång till. Fritidsodlingen har med dagens omfattning potential att producera ätliga grödor till ett värde av 30 miljarder kronor.

88% av svenska hushåll odlar något ätbart i sina trädgårdar, på balkong eller fönsterbrädan. Trädgårdsarbete är den vanligaste fritidssysselsättningen efter promenader.

Odling norr

Lappmarkens trädgårdssällskap lämnade in en budkavle om att det finns många trädgårdar även ovanför Polcirkeln! 2499 odlare i 13 trädgårdssällskap odlar i zon 5 eller uppåt, något som enligt dem inte uppmärksammas tillräckligt av medier, som mest skriver om trädgårdarna i söder.

Den ätbara trädgården

Nio kolonikockar med rötter från hela världen var också med på trädgårdsmässan. Avståndet mellan köksträdgården och köket krymper och det var därför man i år har en scen med rubriken ”Ätbart”.

Peppar & Pumpa är ett nätverk av kolonister inom Koloniträdgårdsförbundet. Bland medlemmarna finns många som har tusen idéer om hur man tar vara på skörden och det försökte man förmedla till oss besökare.

Aurikelteater

Britten Roy Molin-Wilkinsons monter var en hyllning till Primula auricula, aurikel. Från viktoriansk aurikelteater till faluröd hylla hette hans monter och det hade tagit honom tio år att korsa fram sin samling. Det var för första gången en hel monter bestod av bara olika sorter av aurikel.

Jag försöker förmedla lite av allt det underbara med bilder, men får dela det i olika artiklar för att det ska bli någorlunda överskådligt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB