Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Morsdag i modern version

Morsdag kommer ursprungligen från USA och firas på många ställen i hela världen. Det som gäller denna dag är att mamma ska skämmas bort och helst med blommor.

Från Floradania

De danska trädgårdsmästarnas kontinuerliga produktutveckling och anpassning till aktuella trender innebär att det finns utrymme för nytänkande inför morsdag.

I början var vita nejlikor en symbol för dagen och moderskapets dygder såsom trofasthet, mildhet och vänlighet, men allt eftersom firandet spreds fick man upp ögonen för andra blommor och växter som kunde associeras med modersrollen.

Presenten på morsdag anno 2009 är en present till en modern kvinna. Den ska vara personlig, användbar och en upplevelse för mottagaren som numera är en stilsäker kvinna med sin egen personliga smak. Därför har det också blivit mycket roligare att ge en personlig morsdagspresent. Man kan exempelvis utgå från aktuella trender eller ett tidsenligt tema:

Trend
Morsdag firas på olika tidpunkter beroende på land och seder och det skapar bra möjligheter att utnyttja trender eller säsonger. I de länder där morsdag infaller på våren, till exempel i Danmark och Tyskland, där den firas den andra söndagen i maj, och lite senare i Sverige och Frankrike den sista söndagen i maj, finns det bra inspiration att hämta hos vårens och sommarens växttrend, Nature Nouveau.

Trenden har inspirerats av förra seklets förenklade blom- och växtmotiv, även kända under namnet art nouveau, då man arbetade med kurviga linjer och strukturer. Om trenden överförs till växter betyder det enligt växtbranschens marknadsföringsbolag Floradania Marketing fokus på framförallt slingerväxter.

Blommande slingerväxter, som exempelvis Dipladenia, stylade vågrätt på fat eller i låga krukor är en inbjudande och trendig morsdagspresent, medan ett provrör med en växt stylad lodrätt också kan vara en mycket vacker och personlig present. Provröret kan sparas och pyntas vid festliga tillfällen allt efter anledning och årstid.

Doftande växter
Det första spädbarnet känner igen sin mamma på är hennes doft. Därför är dofter ett självklart tema för morsdag och växter är perfekta när upplevelser för sinnena ska förmedlas. Många av vårens växter har en underbar doft som kan understryka särskilda karaktärsdrag, väcka minnen eller bara skapa en härlig atmosfär i hemmet.

Ta Gardenia till exempel. Den doftar underbart och mycket feminint – faktiskt har många kvinnor i de varmare länderna ofta en blomma från gardenian i handväskan. Det strömmar en fantastisk doft ur väskan när den öppnas.

Miniväxter
Miniväxter är ett annat trevligt sätt att symbolisera morsdag på och eftersom väldigt många danska kulturer även produceras som miniexemplar finns det massor av möjligheter att framföra ett personligt budskap.

Vad är egentligen gulligare och mer omtänksamt än att bli serverad frukost på sängen av ungarna med en miniros på brickan? Om man däremot är anhängare av stora gester (eller mamma till tonåringar!) är det inte långt från minirosen på brickan till en stor bukett rosor på ett fat.

De flesta av växterna som är aktuella som morsdagspresent kan dessutom stå både ute och inne, så det finns alla möjligheter att göra morsdag till en härlig upplevelse för henne som betyder något alldeles speciellt.

Morsdag i Europa 2009
Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz och Italien firar morsdag den andra söndagen i maj, dvs. den 10 maj i år. I Sverige och Frankrike firas dagen den sista söndagen i maj, som i år är den 31 maj, medan England firar morsdag den fjärde söndagen efter fastan. År 2009 var det den 22 mars.

Exempel på doftande växter:
Stephanotis (doftranka)
Gardenia
Rosa
Pelargonium graveolens (rosengeranium)

Exempel på slingerväxter:
Passiflora (passionsblomma)
Bougainvillea (trillingblomma)
Dipladenia (bägarranka)
Clematis


Stephanotis (doftranka)


Gardenia


Pelargonium graveolens, rosengeranium


Passiflora  (passionsblomma)


Bougainvillea (trillingblomma)


Dipladenia(bägarranka)


Clematis

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB