Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Danska miniväxter

Miniväxter Danska miniväxter är en enorm succé

Varje år produceras det upp till en halv miljard växter i Danmark, varav ungefär 80 % går på export. Därmed ligger de danska trädgårdsmästarna på en suverän andraplats när det handlar om export av växter. Inte nog med det - de är dessutom världsmästare på produktion av miniväxter. Statistiken visar en ökning för hela produktionen under åren 2005-2007 och miniväxterna toppar med en fördubbling av antalet.

Sedan starten i mitten av 80-talet har produktionen av danska miniväxter, som idag utgör ungefär 20 % av hela produktionen, ökat sakta, men säkert och de senaste åren har den mer eller mindre exploderat. En sammanställning visar en fördubbling av produktionen av danska miniväxter på bara tre år. År 2007 producerades det 82 296 066 exemplar mot 40 477 783 exemplar under 2005.

Miniväxter - en storsäljare söderut
Danska miniväxter tilltalar framförallt marknaderna söderut. Förutom Tyskland, som är Danmarks största exportmarknad när det gäller växter, är det framförallt de italienska och franska konsumenterna som fallit för de danska miniatyrversionerna av kända, populära krukväxtkulturer som exempelvis höstglöd, våreld, rosor, klockor och orkidéer, vilka alla är storsäljare.

Danmark är framförallt känt för sina mindre krukväxter som också kan sägas vara miljövänligare när det gäller transporten eftersom det får plats fler mindre växter i en lastbil, vilket i sin tur ger mindre koldioxidutsläpp.

Intresset för mindre växter i allmänhet och miniväxter i synnerhet kan även knytas till ett ändrat köpbeteende bland de sydländska konsumenterna. Enligt ett större trädgårdscenter i Milanotrakten, Viridea, ska det vara lätt och bekvämt för de italienska konsumenterna.

Moderna, italienska kvinnor anno 2008 har precis som sina danska medsystrar en utåtriktad och aktiv vardag. De jobbar samtidigt som de intresserar sig för hemmets inredning och när de köper växter på väg hem från jobbet är det bara en fördel att växterna inte väger så mycket eller tar så stor plats.

Miniväxter - pedagogiska leksaker
Miljöhänsyn, höjda energipriser och nya nischer på exportmarknaderna på grund av ändrad livsstil är bara en del av förklaringen på varför intresset för miniväxter har ökat så dramatiskt. Hela tiden upptäcker man nya användningsområden för "småttingarna".

I takt med att fokus på barn ökat har man även blivit mer medveten om ungarnas trivsel, både fysiskt och psykiskt. Växter både medverkar till ett bättre inomhusklimat tack vare deras förmåga att rena luften genom att omvandla koldioxid till syre och väcker barnens nyfikenhet och stimulerar deras sinnen.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Liten men naggande god
Miniväxter är dessutom "ergonomiskt korrekta" när de ska undersökas av barnen eftersom de små händerna lättare hanterar mindre växter än växter i "vuxenstorlek". Föräldrar och barn kan tillsammans skapa spännande och naturtrogna miniatyrlandskap med hjälp av växter och leksaker.

Den numera avlidne tyske ekonomen E. F. Schumachers kungstanke från 1973 om att "Small is Beautiful" gäller allra högsta grad fortfarande.

De tio populäraste miniväxterna 2007:
Kalanchoë
Rosa
Euphorbia pulcherrima (julstjärna)
Cyclamen
Begonia
Campanula
Phalaenopsis (orkidé)
Exacum affine (blåöga)
Saintpaulia
Oxalis
Källa: Floradania Marketing
  Miniväxter är små krukväxter som produceras i 5,5-6 cm krukor hos trädgårdsmästarna. Miniväxter ska skötas på samma sätt som alla andra krukväxter, fast lite oftare på grund av den begränsade mängden jord.
  Trädgårdsmästarparet Niels Jørgen och Margit Mortensen på Fyn var de första som började producera bräken som miniväxt i Danmark. En annan trädgårdsmästare på Fyn, Mogens Eriksen, började odla minibegonior 1984 och redan året efter hade han utökat sortimentet med ytterligare 13 kulturer.


Rosa


Campanula


Kalanchoë


Euphorbia pulcherrima (julstjärna)


Cyclamen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB