Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gör krans av städsegrönt

En krans på ytterdörren känns mysig och välkomnande, både för dig själv och dina gäster. Det finns ett stort utbud i handeln om du vill köpa krans, men vill du göra kransen själv berättar jag här hur du enkelt gör en sådan - eller två!

Av Sylvia Svensson

Det finns färdiga kransar att köpa, men en krans är inte alls svår att göra själv och material finns ofta i trädgården eller i skogen, alldeles gratis.

Plocka från skog och mark

Fråga markägaren om lov om du vill ta mossa, och tänk på att i skogen får du inte heller ta kvistar från levande träd och buskar utan markägarens tillstånd. Lingonris får du dock ta för eget bruk.

#Köpa vintergrönt och dekorationer#

Det finns även mycket material som du kan hämta eller få köpa för en liten slant hos granförsäljare, det blir småkvistar kvar när de kortar in granar. Även på torget säljs det ofta vintergrönt i bunt. Ju fler sorters kvistar du får tag i, desto mer variationsrik blir din krans. Du kan förstås också göra kransen av en enda sort, till exempel enbart lingonris, buxbom eller vad du nu har till hands.

Vill du ha kvistar med bär eller andra dekorationer finns sådana ofta att köpa hos blomsterhandlaren, liksom halmkransar och spoltråd/myrtentråd som behövs till bindning.

Du behöver:

 • en stadig halmstomme som kan återanvändas om du klär av den på våren.
 • spoltråd och/eller myrtentråd att vira med.
 • eventuellt en kraftigare najtrådstump att hänga upp kransen med.
 • sekatör och avbitartång.
 • städsegröna kvistar av olika slag, eventuellt kvistar med bär.
 • om du vill, ett vackert band till rosett och eventuella andra dekorationer.

Gör så här:

 • Klipp småkvistar av de olika sorterna grönt du har. Kvistarna ska vara 5-15 centimeter långa beroende på hur stor krans du ska göra. Bind ihop kvistarna till små knippen om 4-5 kvistar med spoltråd. Variera gärna längden på kvistarna lite och blanda flera sorters grönt. Gör många knippen i förväg, det behövs mycket material när man binder.

 • Fäst spoltrådens ände i kransbottnen. Ta det första knippet, bred ut det så det täcker bra och surra fast i grenändan.

 • Ta nästa knippe, lägg lite omlott med den första, skjut kviständarna under grenarna och surra igen. Se till att stommen blir helt täckt på ovansidan; undersidan skall däremot inte vara täckt. Fortsätt så runtom. Bindtrådarna skall helst inte synas, så se till att kvistarna täcker dem.

 • När du har gått varvet runt, komplettera och stick vid behov in lösa kvistar under trådarna så att stommen täcks ordentligt och trådarna inte syns.

 • Om du vill, kan du även sticka in färgglada bärkvistar. Dra sedan vid behov spoltrådet runt kransen ett varv till så att den blir jämnare och håller ihop bättre. Gör en ögla av tråden för upphängning. Är kransen tung, kan du behöva en starkare najtråd för upphängning.

 • Avsluta med ett vackert band och/eller knyt en rosett. En liten prydnadsfigur vill du kanske också hänga i kransen?

  Din krans är nu klar! Häng kransen på dörren eller montera kransen på ett enkelt stativ som gör att den antingen kan stå på bordet eller hängas upp i taket. Ljushållare och stativ finns att köpa färdiga.

Läs mer här: Tidigare publicerad artikel om kransmakeri hittar du här: Krans med snittblommor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB