Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krönika från norr

Krönika från norr - oktober 2004

Jag har en tjurig amerikan i min trädgård. Han står där kaxig och framhärdar likt en väloljad presidentkandidat. När alla andra intill redan vikt ned sig i snålblåsten så går han på, oförtrutet.

Nej, jag talar inte om någon av kött och blod utan om en faktiskt mycket trevlig bekantskap jag gjort i växtvärlden i somras. Det handlar om en lupin, men inte det du kanske tänker på när jag skriver det ordet. Glöm det konventionella växtsättet. Den här lupinen, som heter Texas bluebonnet har visserligen liknande drag men ändå ett helt eget uttryck. Och gläd er alla som bor i de så kallade "kalla" zonerna, för den här lille exklusiva vännen från "over there" den stormtrivs. Hos mig i zon 5 har den under en halvdålig sommar trotsat regn och blåst och nu på hösttampen flera dagars hård frost. Och den blommar än! Dessutom på ett friskt och fullt acceptabelt sätt. Den är fantastisk! Och dessutom fantastiskt vacker! Min, i, starten lilla blyga planta, plus de jag avyttrade till vänner och bekanta, formligen exploderade i mitten av juli och det vackert skira ljusgröna bladverket blev cirka 50 centimeter högt och plantan ökade till en närmare metern lång kudde där blommorna formligen sprutade fram. På varenda stängel var det blomställningar på väg ut Blomställningen mäter cirka en decimeter, och blommorna är vackert kungsblå med vitt svalg, lite lejongapslika, och står länge. Bladverket är milt grönt, som ung planta nästan stötande i blått och lupintypiskt men med mycket mindre blad och skirare. Hela växten lyser på långt håll.

Jag skulle vilja rekommendera den som en fin fotbeklädnad till något annat högt och vackert i en rabatt. Eller kanske som solitär i en generös kruka.. Eller kanske som ett svall utöver en liten slänt eller stenmur.

Den är tydligen inte flerårig. Men den planta jag har och alltså trots flera hårda frostknäppar fått njuta av, ska få stå kvar i sitt lilla mikroklimat vid mitt växthus, så får vi se om den är med till våren.

Att hinna få fram mogna frön av den verkar lönlöst, den är ju en sydlänning och tror att den ska fortsätta växa länge än förmodligen. Sonen köpte fröna vid en resa till USA. Men jag har sett att det går att köpa dessa frön från T&M av denna Texas vildväxande landskapsblomma. Och så får det bli. Frömognaden generellt i år har för övrigt varit urusel!

Annars är oktober en ganska härlig månad här i norr Lite tyst har vi det kanske på trädgårdsfronten. Allt är skördat och klart. Avundsjukt kan man konstatera att ni söderöver fortfarande har mycket mumsigt att ta rätt på i fruktväg, äpplen och annat gott.

Men man får trava iväg och handla i affären, det går också bra. Eller kanske göra som bekantingen gjorde vid besök i södern en höst. Habegäret slog till när vännerna hon besökte erbjöd lite trädgårdsäpplen med hem till Luleå. Hur få med nog mycket utan att det kostade så mycket extra på flyget? Jo hon packade äpplen för kung och fosterland-i ett fodral för slalomskidor! Måste ha varit en syn för gudar, två meter äpplen!

Undertecknad, ja jag gillar också vår fina svenska frukt och handlar gärna lådvis av den. Men när det gäller skidor - nej gud hjälpe oss att det är en stund till innan de ska fram!!

*Elsa Rensfeldt Larsson
Luleå/Norrbotten zon 5/6*


Den unga plantan av Texas bluebonnet skimrar i blågrönt.


Rikblommande, tålig och långlivad i blomningen är denna lilla lupin.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB