Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krönika från norr

Krönika från norr - maj 2004

Äntligen! Nu är jag framme vid målet! Jag snurrar som en lycklig yrvaken humla mellan rutorna i det mest centrala rummet i mitt trädgårdsintresse-VÄXTHUSET! Och i år inte bara Tänker jag att det skulle vara bra med lite struktur och ordning i detta lilla glasrum. År av kaos vid avhärdning av plantor är ett minne blott. Nu Har jag till slut fått gubben att bygga rejäla hyllor där de alltfler plantorna ska trängas i väntan på den norrbottniska sommaren. Jag är ungefär lika häftigt euforisk som härlige Hannu Sarenström, då förstår ni tillståndet.

Rudbeckia Morveno, Texas bonnet -vit-blå lupin som äldste sonen köpt "over there", ringblommor, härlig sommardahlia, blomkål, svart solros Chianti, broccolo, rödlök, purjo, salvia, aster Greenleaves( urläcker) röd färgväppling och zinnia, sparris, med mera, med mera. Det känns som att man bjudit in till fest i en alltför liten lokal och visserligen hoppats att alla ska komma men samtidigt oroats för att det ska bli fullt hus och inte hinna med alla!

Men så kom nästan varenda inbjuden och det känns bara häftigt och rikt!

lagerrensning
Lagerrensning
Handla nu

Snön är nu ett minne blott här i Luleå med omnejd. Men visst finns det drivor kvar här och var och länet är stort så det kan vara ganska vitt på sina håll och även någon släntrande snöby, men det är inte så farligt.

Vårblommorna har vi glatts åt under några veckor nu beroende på var i Norrbotten man bor, i mikroklimaten kommer ju saker fortare. Tulpanerna laddar och ruggen med påsklilja har blivit ännu större. Den kungliga eken ser ut att ha klarat vintern och ett litet stamkörsbär signalerar prima liv.

Har pincerat det två gånger per sommar de senaste åren och till svar fått en fin blomning och bra tillväxt. I rabatterna vilar stora mattor av de luddiga bladen till gula kungsljus, ser lovande ut.

Nu är det nära. En gammal kupévärmare är den glastunna skillnaden mellan liv och död de första dagarna/veckorna beroende på hur den nyckfulla våren artar sig. I förrfjol blåste varmluften tre dagar, i fjol fyra veckor! Ungefär i mitten av maj kan jag inte hålla mig längre, då bågnar glasen i växthuset och fröjderna väller ut och får vindhärda sig utomhus Men än är det tidigt, och det gäller att tala lugnt till sig själv! Såja, sååja , det kommer att bli såå bra!

*Elsa Rensfeldt Larsson,
Norrbotten/Luleå zon 5/6*


Växthus

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB