Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Inspiration i november

En av vinterns trender inom växter och snittblommor går i starkt rosa, ljusrosa, cerise och violett. Det är en trend där uttryck som elegans, nyklassicism, skulpturala former, draperingar och empirkänsla utgör basen. Trenden andas kunglig glans, högtidlighet och skönhet.

Från Blomsterfrämjandet

Färgerna svart och vitt står sig fortfarande starkt kvar inom inredning och utgör en del av basen även i denna trend. Förutom de färger som nämnts ovan är kalla gröna färger, grått och silver de nyanser som kompletterar trenden. Mönster som dyker upp inom denna trend bygger mycket på klassiska och barocka motiv som medaljonger, acanthusornament och voluter. Symmetri och balans är ledord.

Rosenkallans färgnyans känns helt rätt i trenden och även det stolta, eleganta växtsättet. De klara tydliga formerna i blommor och blad känns formmässigt rätt även om asymmetrin i blomman kan kännas lite modern och plastig inom denna trend. Däremot glänser den blankt som de finaste kronjuveler.

Gillar du att pyssla själv kan du göra en läcker krukdekor som passar trenden. Utgå från en svart eller silverglänsande kruka. Köp hobbyfärg som går att måla på blankt underlag, i svart eller silver beroende på val av kruka. Bäst effekt är svart färg till silvrig kruka och tvärtom. Köp en stämpel i en välsorterad hobbybutik med ett motiv som t.ex. en fransk lilja eller en blomsterslinga. Alternativt kan du skära/klippa ut ett eget mönster i lite tjockare papper som du kan använda som mall. Placera mönstret regelbundet över ytan på krukan. Längst upp på krukans kant kan du svepa om lite svart spets som du klistrar ihop eller knyter. Ovanpå detta (lager på lager) lindar du en svart sammetsband som du knyter i rosett. Från knuten hänger du en glasprisma eller en gardintofs i svart. Kanske har du ett smycke av något slag som du kan hänga där om du inte hittar prismor eller tofsar.

Med novemberkaktusen, som också har de rätta färgnyanserna, kan du sätta ihop ett par stycken så att det blir riklig blomning. Plantera dessa gärna i en kruka på fot, t.ex. en urna eller terrin. Det känns elegant när man lyfter upp blommorna lite från bordet. Var noga med att ge växten god dränering och lucker jord. Det finns färgad rosa/cerise dekorsten som kan vara fint att täcka jordytan med. Lyxa till det genom att placera några glaspärlor eller silverflingor från en hobbyaffär på ytan. Det går att klippa till själv också med silverfärgat, hårt papper. Skall du ge bort växten kan du använda rosa/cerise silkespapper och silvrigt sidenband. Packa in växten väl i tidningspapper om du förflyttar dig utomhus i kyla.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Läs mer:
Månadens Blomma - novemberkaktus och rosenkalla
Novemberkaktus Schlumbergera truncata
Rosenkalla Anthurium andraeanum
Skötseltips - novemberkaktus och rosenkalla


Novemberkaktusen in på livet


Novemberkaktus


Novemberkaktus


Rosenkalla - undervegitation


Rosenkalla
Foto: Blomsterfrämjandet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB