Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Novemberkaktus

Novemberkaktus Schlumbergera truncata är kaktusväxten som både är lättskött och som alltid förvånar med sin vackra blomning när det mesta runt omkring oss kämpar för sin existens i det korta vinterljuset. Efter månader av vila fylls nu växten med massor av blomknoppar som slår ut runt denna tid. Eftersom den har ett relativt hängande växtsätt passar den bra i höga smala krukor eller i amplar. Det är också vackert att se de stora blommorna lite underifrån.

Novemberkaktusen tillhör kaktussläktet och är därmed en suckulent. De platta delarna som tillsammans formar grenar fungerar som individuella reservoarer för vatten. Eftersom den är bra på att lagra och hushålla med vattnet är det viktigt att man inte vattnar för mycket då växten kan ruttna. Novemberkaktusen är en epifyt och med det menas att plantan i sin ursprungliga miljö lever på en annan så kallad värdväxt. Exempel på en värdväxt kan t.ex. vara en trädkrona. Novemberkaktusens ursprung finns i Brasiliens djungel.

Växtsättet är upprätt men tenderar att hänga och plantan breder ut sig allt eftersom de platta ledstyckena delar sig, växer och delar sig vidare som långa ”armar”. Så småningom formas en knopp i änden på grenen som slår ut i färger som vitt, rosa, lax och rödviolett.

Novemberkaktusen har inga taggar men kan ha lite spetsiga hår i kanterna. Bladen bör inte utsättas för direkt sol så plantan mår bäst i öst eller västläge.

Värt att veta är att växten oftast inte blommar om den står i temperaturer på över 20 grader hela året. Den bör få en ljus och sval period under året då den vilar och samlar kraft.

Placera med fördel växten långt ifrån element eller andra värmekällor efter blomningen och låt sedan växten klara sig på egen hand och vattna den minimalt då och då. Under senhösten börjar ledstyckena svälla och få mer lyster. Det här är ett tecken på att man kan öka lite på vattningen genom att t.ex. duscha växten eller ge en skvätt i krukan. Det är nu vilan, den svala perioden och de korta dagarna möjliggjort för novemberkaktusen att sätta nya knoppar.

Läs mer:
Månadens Blomma - novemberkaktus och rosenkalla
Rosenkalla Anthurium andraeanum
Inspiration i november
Skötseltips - novemberkaktus och rosenkalla


Novemberkaktusen in på livet


Novemberkaktus - med fokus på blomman


Novemberkaktus


Novemberkaktus
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB