Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Högvuxna perenner

Från mitten av juni och långt in i juli-augusti blommar många av de mest ståtliga perenner vi kan ha i våra rabatter. Många av dessa är dessutom riktiga bi- och fjärilsmagneter, så det blir liv på täppan om man planterar sådana!

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

En av de växterna som det surrar mest runt är kransveronika, Veronicastrum virginicum. Det är en jätte upp till 1,5 - 2 m hög, en robust, upprätt perenn som sällan behöver bindas upp. De vackra, smala bladen bildar kransar runt stjälkarna. De små, blålila blommorna sitter på toppställda, greniga klasar som kan vara 30-40 cm långa. Växten trivs bra i vanlig trädgårdsjord i full sol. Zon 6.

Jättekungsljus, Verbascum olympicum, är verkligen en jätte med dryga 2 m höga, grenade blomstjälkar. Bladrosetten med grågröna blad är också dekorativ. Denna växt kan stå i full sol på trädgårdens torraste, magraste, sandigaste platser som gärna får vara kalkhaltiga. Går bra även i rabatten som bakgrundsväxt. Zon 6.

Nysrot, Veratrum, finns både som vit nysros, Veratrum album med gräddvita blommor och svart nysros, Veratrum nigrum med mörkt purpurfärgade blommor. Båda är gamla medicinalväxter med giftiga rötter.

Jättenysrot, Veratrum californicum är som en jättestor variant av V. album. Kan bli 2 m hög.
Bladen är stora, "plisserade" och mycket dekorativa och den höga blomsterstjälken växer upp från bladrosetten i marken. Växter gärna i trädgårdens skuggigare partier där jorden är något fuktigt. Låt den stå länge på samma plats, den gillar inte att flyttas. Zon 8.

Gullgentiana, Gentiana lutea, är en tämligen sällsynt växt i våra trädgårdar trots att den både är ståtlig och lättodlad. Den har stora blad med parallella bladnerver och kraftiga, upprätta blomsterstjälkar upp till 1.5 m höga. Gillar kraftig, kalkhaltig jord i full sol. Zon 3.

Kinesisk smörboll, Trollius chinensis (syn. T. ledebourii) är också ganska sällsynt i trädgårdarna trots dess härdighet (zon 8) och vackra blommor. Den är en upp till 80 cm hög perenn med orangegula, tofsiga blommor som drar humlor och bin till sig. Den blommar i juni-juli. Växer bra i fuktighetshållande, mullrik och lätt jord i sol eller halvskugga.

Stor drakblomma, Nepeta sibirica, är ytterligare en av dessa ståtliga växter som man skulle vilja se oftare i trädgårdarna. Den har lavendelblåa, små blommor på långa, grågröna ax under juni- augusti. Den blir upp till meterhög och trivs bra i lätt, något torrare, väldränerad jord i full sol. Gillar inte vinterfuktighet, så det är bra att täcka den med något luftigt som hindrar att det regnar direkt på den under vintern. Zon 3.

Till de verkliga jättarna hör finnslide, Aconogonon × fennicum (syn. Polygonum polymorphum).
Den behöver mycket plats och fungerar bra som en solitär på en solig, luftig plats. I övrigt är den förnöjsam och härdig, den växer bra i vanlig trädgårdsjord som inte är för blöt.

Plymspirea, Aruncus dioicus (syn. Aruncus sylvestris och Spiraea aruncus) är en gammaldags perenn som länge har funnits i större trädgårdar. Den blir över 2 m hög och har gräddvita, fluffiga plymer och dekorativa, flikiga blad. Fin som solitärväxt, gärna i halvskugga. Vill gärna ha kraftig, djup, näringsrik jord som är fuktighetshållande. Gödsla gärna med stallgödsel som läggs på jorden runtomkring. Rötterna är grunda, så gräv inte runt plantan i onödan. Zon 8.

Rodgersior, både kastanjerodgersian Rodgersia aesculifolia och släktingen fingerrodgersia, R. pinnata, är storbladiga, dekorativa perenner med vackra blomsterplymer. De vill stå i djup, mycket väldränerad men fuktighetsbevarande jord med mycket humus. Platsen bör vara vindskyddad och halvkuggig. De är tämligen härdiga, upp till zon 8 för kastanjerodgersian och zon 4 för fingerrodgersian.

Flikrabarber, Rheum palmatum, kan bli 2,5 m hög! Den har stora, mycket dekorativa, purpurröda blad som blir gröna efter blomningen. De små röda blommorna sitter yviga, greniga klasar.

Varianten Rheum palmatum var. tanguticum är annars likadan men har ännu flikigare blad.
Växten gillar fuktighetshållande, humus- och näringsrik jord i full sol. Zon 8.

De örtartade, icke klättrande klematis-arterna är också mycket ståtliga perenner, över meterhöga.
Den ljuvliga helbladiga klematisen, Clematis integrifolia, har helbräddade blad och hängande, blåvioletta klockor. Den blommar från juni till augusti. Styvklematis, C. recta, blir ännu yvigare och blommar med vita, doftande stjärnblommor i fluffiga klasar från juni till augusti. Det finns flera namnsorter, en del med purpurfärgade blad. Zon 3.

Fler ståtliga fjärilsväxter presenteras här:
Rosenflockel
Buddleja
Solhattar
Höstastrar
Praktlilja
Krolliljor
Hemerocallis
Höstflox
Anisisop
Ålandsrot
Rosenstav
Astrantia
Helenium
Rudbeckia


Jättenysrot, Veratrum californicum


Gullgentiana, Gentiana lutea


Kinesisk smörboll,Trollius chinensis


Fingerrodgersia,Rodgersia pinnata


Flikrabarber, Rheum palmatum


Helbladig klematis,Clematis integrifolia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB