Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Solhattar

Det har under de senaste åren kommit många nya namnsorter på röd solhatt. Och de nya är allt som oftast inte ens röda utan rosa i olika nyanser, vita, aprikosfärgade, gula eller till och med nästan gröna! Så kanske man kan skippa ordet "röd" och kalla dem enbart för solhattar, denna soliga, vackra sensommarväxt som är mycket älskad av fjärilar och bin!

Man har tagit isär solhattarna ur det stora släktet Rudbeckia och gett dem ett eget namn, Echinacea purpurea. Från början var den ju en medicinalväxt från den amerikanska prärien och kunskapen om dess läkande egenskaper härrör från nordamerikanska indianer. Där användes olika Echinacea-arter mot ormbett, sår och febersjukdomar. Numera gör man naturmedicin mot förkylning av den. Men som sagt, den dekorativa användningen blir allt större.

Solhatten trivs med liknande förhållanden som de övriga rudbeckiorna, den är en lättodlad växt som lyser fint i höstrabatten med sina intensiva blomfärger. Den är också utmärkt till snitt.

Den är inte så kräsen på jordmån, bara växtplatsen är riktigt väldränerad. Den trivs dock bäst i varm, mullrik jord och älskar sol och värme. Den vill inte gärna flyttas. Mylla ner välbrunnen kompost varje vår i jorden. Den klarar torra perioder bra, men om det blir långa torrperioder under sommaren så bör man vattna. Härdigheten är relativt god, åtminstone till zon 6, man bör dock vintertäcka mot ev. barfrost. I landets nordligare delar bör den planteras i ett varmt läge, t.ex. vid en södervägg. Jag vet dock inte om de nya sorterna är lika härdiga, men det får man ju veta allteftersom folk testar dem.

Här visar jag först bild på den gamla trotjänaren Echinacea purpurea 'Alba', som jag tycker fortfarande är en av de vackraste. Det finns fler äldre sorter med vita blommor, t.ex. den något lägre 'White Swan'. Dessa passar bra att samplanteras med olika, silverskimrande grässorter och andra silvriga och vita perenner.

Förutom själva arten Echinacea purpurea, som trots namnet röd solhatt är inte röd utan mörkrosa, finns det flera rosablommande namnsorter. Sorten 'Magnus' valdes till Årets Perenn 1998 av Perennagruppen. Den har även utsetts till Årets Perenn 1998 i USA. Det är plantskolemannen Magnus B. Nilsson från Landsbergs i Påarp som förädlat fram den men det har tyvärr kommit många frösådda plagiat av den under åren. Den äkta har man försökt omnamna till 'Magnus Exklusiv'.

Arten Echinacea pallida har blommor med smala, nedhängande kronblad. Ser ganska iögonfallande ut i en rabatt med andra sorter. Den är dock inte så vanlig i planteringar, men används till förädlingsarbete.

Sedan följer några nyheter, många är USA-import. Många av blommorna i bilderna är nyss utslagna, så kronbladen kommer att öppna sig mer när blomman åldras och konen kommer att växa och utvecklas mer.

Den mest spektakulära nyheten på senare år är kanske sorten 'Razzmatazz', som har fått hela konen omvandlat till sterila småblommor istället.

'Double Decker' har istället fått en tofs av kronblad längst upp, ser ut som om den blommar i två våningar! Denna blomma med "indianfrisyr" ser verkligen häftig ut! Alla blommorna blir dock inte tofsiga.

'Kim´s Knee Hight' blir endast 50 cm hög. Den har klart rosa blommor med något nedhängande blomblad och rödorange kona.

'Lilliput' är endast 30-45 cm hög och har mindre blommor med korta stjälkar. En näpen nyhet!

'Sparkler' har ljusa, grön/gulat variegerade blad. Den blir upp till 65 cm hög med vackert ceriserosa blommor, ca 10 cm i diameter.

'Summer Sky' ser väl snarare ut som sommarens solnedgång! Blomfärgen är nämligen lysande ceriseröd med ett rödorange skimmer.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

'Sunset' har ljust orange kronblad och en bronsfärgad kona, doftar sött.

'Sundown' är lysande mörkgul med mörkt bronsfärgad kona.

'Sunrise' har citrongula blommor med bronsgul kona.

'Harvest Moon' är mjukt gul med något nedhängande blomblad.

'Mango Meadowbrite' har gula, nedhängande kronblad och bronsfärgad kona.

'Ruby Giant' är hög och ståtlig med mörkrosa, stora blommor med mörk kona.

'Fragrant Angel' är också hög och ståtlig men den har ljuvligt ljusrosa, nästan vita blommor med gröna scshatteringar. Doftar ljuvligt.

'Green Envy ' har gröna blommor med rosa mitt och en rödbrun mittkona.

'Jade' har vita kronblad med gröna schatteringar och mörkt grön kona.

'Coconut Lime' har vita blommor med gröna schatteringar och en limegul "pompon" av sterila kransblommor som gör blomman "dubbel". En liten rest av en bronsfärgad kona finns längst upp.

'Pink Double Delight' har också stora, dubbla "pompon-blommor", liknar föregående fast med ljusrosa blommor.


Solhatten är en riktig bi- och fjärilsmagnet


'Magnus Exklusiv'


'Razzmatazz'


'Lilliput'


'Summer Sky'


'Sundown'


'Harvest Moon'


'Mango Meadowbrite'


'Jade'


'Pink Double Delight'

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB