Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Planera din trädgård 6 - materialval

På det nya året fortsätter vi vår populära serie om trädgårdens planering och design! Precis som tidigare är det landskapsingenjör Karin Malmberg som ger oss vägledning och goda råd. Vi har kommit fram till materialval!

Av Katarina Kihlberg Vi har kommit en bra bit nu i planeringen av trädgården. Längst ner i denna artikel finns länkar till alla delar i serien för dig som inte har hängt med från början. De handfasta råden som Karin Malmberg ger om trädgårdens planering och design kan användas både av dig som står med planering av en helt ny trädgård framför dig och av den som bara vill ändra om i en del av en befintlig trädgård.

Vi ska nu berätta om valen som verkligen kan skapa din egen personliga stil i trädgården. Först går vi igenom lite grundläggande tankar kring materialval och i nästa avsnitt är det växtvalens tur. Då återkommer vi till tankegångar kring materialen eftersom material och växter i allra högsta grad kommer att påverka varandra och tillsammans bidrar till helhetsintrycket i din trädgård.

Material och stil

Vid val av olika material till exempelvis gångar, uteplatser, trappor, pergolor och staket eller andra inramningar bör du tänka på hur de olika materialen passar till den stil du har eller vill ha i trädgården.

− Önskar du till exempel en känsla av sydligare breddgrader kan sandsten eller marktegel i varma toner passa fint. Vill man hellre ha ett havstema passar ett generöst trädäck med breda, grova brädor och försänkta skruvar eller grå granithällar, berättar Karin Malmberg.

Hårda och mjuka material

Trä är ett lent material, sten är hårt. Tillsammans blir skillnaden dem emellan tydligare – den mjuka känslan hos en slipad träyta blir än mjukare i kontrast med en ojämn sten. Samtidigt kan ett lenare material mot en hård yta mjuka upp helheten. Om du har ett stenhus och väljer att även lägga gångar och bygga trappor och uteplatser i sten så blir helheten kanske för hård och strikt. Då kan en spaljé, en uteplats eller bara ett möblemang i trä tona ner den hårda känslan.

− Något att tänka på är att en sten med skarpa, ofasade kanter upplevs som striktare än en likadan sten med fasade kanter. På samma sätt är det med trä och det blir ganska stor skillnad på ett staket av brädor som har skarpa kanter jämfört med ett likadant staket med något rundade kanter på brädorna, tipsar Karin och fortsätter:

− Även sådant som vilket mönster en stenläggning har eller hur breda fogarna mellan stenarna är påverkar intrycket. Åk gärna runt och se dig omkring för att känna vilket som passar dig och din trädgård bäst.

Materialens karaktär och livslängd

Varje enskilt material kan alltså skapa helt olika känsla i din trädgård. Dessutom skapar ett material olika karaktär beroende på hur det används. En gång lagd med hela stenhällar ger trädgården en specifik stil och är mycket stramare i attityden än en grusgång. Grusgången i sin tur skapar ett knastrande ljud när vi går på det som ger trädgården en speciell karaktär. Och som ytterligare exempel så är en rak grusgång stramare än en som vindlar fram genom trädgården.

Tänk alltså på materialens karaktär och sträva efter att förstärka den känslan du vill skapa i din trädgård med hjälp av de olika material och deras användningsområden.

Ta också hänsyn till materialens livslängd när du väljer. Natursten exempelvis varar hur länge som helst medan betongsten ofta kasseras efter 20 till 30 år, beroende på betongstenens kvalitet. Något att överväga är ju också att gynna svenska och nordiska material som inte transporterats runt halva jordklotet och som är tåliga och håller länge i vårt klimat.

Materialens färg

Materialens färg i en trädgård handlar både om det vi direkt tänker på, nämligen gått, svart, beige osv. Men färg på material är även mörkt och ljust. Ett riktigt mörkt trä skapar en helt annan stil och känsla än det allra ljusaste träet. En gång med svart sten och en gång med grå sten blir två helt skilda trädgårdsgångar.

Färgerna kan användas för att skapa harmoni men likaväl för att accentuera och lyfta fram något specifikt.

− För att uppmärksamma en trappa eller annan höjdskillnad kan den vara i en annan färg eller så kan man ta hjälp av belysning istället. Men belysningen kommer vi tala om senare, avslutar Karin.

I nästa avsnitt ska vi äntligen börja prata om växterna!

Läs också!

Planera din trädgård på vintern Planera din trädgård 1 - funktion & ambition Planera din trädgård 2 - förutsättningar Planera din trädgård 3 - skötselnivå Planera din trädgård 4 - form & höjder Planera din trädgård 5 - utblickar och insynsskydd Drömmare är vi allihopa

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB